• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Ole Hoffskov

Før U21-EM: De blev stjerner under slutrunden

Hvilke spillere har fået deres gennembrud under U21-EM? Tipsbladet.dk remser nogle af de største navne op.

Af Ole Hoffskov

Morgendagens stjerner skal i de kommende uger dyste om at blive europamestre, når U21-EM afvikles i Italien. Det er turneringen, hvor man kan få et glimt af fremtiden, og det er ikke så få stjerner, der har fået deres endelige gennembrud under en U21-slutrunde.

Efter hver EM-slutrunde uddeles The Golden Player Award til den spiller, der har været bedst i turneringen, og et kig i histroriebøgerne viser, at det er nogle tunge navne, der har domineret ved U21-EM.

Tipsbladet.dk vil her gennemgå nogle af de stjerner, der har vundet The Golden Player Award ved et U21-EM.

Davor Suker, Jugoslavien 
Vandt The Golden Player Award i 1990

Kroaten er nu blevet 51 år, men han står stadig listet som en af de største spillere i landets historie. Davor Suker var en notorisk målscorer hele sin karriere, og han har tørnet ud for klubber som Real Madrid og Arsenal. Suker fik sit gennembrud ved U21-EM i 1990, hvor han var en del af Jugoslavien, der blev nummer to ved slutrunden. Jugoslavien scorede imponerende 17 mål i turneringen, og Suker tegnede sig for de seks. Han indstillede sin karriere i 2003.

Luis Figo, Portugal 
Vandt The Golden Player Award i 1994

Ved slutrunden i Frankrig i 1994 var Luis Figo stjernen over dem alle, og en stjerne har portugiseren været lige siden. i 2000 blev Luis Figo hyldet som vinder af Ballon d'Or. Figo har som bekendt været i både Barcelona og Real Madrid, og efter karrieren sluttede i 2009 er han gået ind i fodboldpolitik.

Fabio Cannavaro, Italien
Vandt The Golden Player Award i 1996

Italieneren blev ligesom Luis Figo senere i karrieren vinder af Ballon d'Or. Det var i 2006, og her 13 år senere er Fabio Cannavaro stadig den seneste forsvarsspiller, der er løbet med Ballon d'Or. Fodboldens verden fik for alvor øjnene op for Cannavaro under U21-EM i 1996, hvor han dannede en solid stopperduo med Alessandro Nesta - et makkerskab, der i mange år kom til at dominere italiensk landsholdsfodbold. Fabio Cannavaro, der nu er blevet 45, har været cheftræner i en række kinesiske klubber, og aktuelt står han i spidsen for Guangzhou Evergrande. Italieneren nåede også at være kinesisk landstræner i en meget kort periode. 

Petr Cech, Tjekkiet
Vandt The Golden Player Award i 2002

Som den blot anden målmand efter Francesc Arnau i 1998 lykkedes det Petr Cech at vinde The Golden Player Award, og han havde dermed en stor andel i tjekkernes samlede sejr i 2002. Efter EM-slutrunden skiftede Petr Cech til Rennes, og senere gik turen som bekendt videre til Chelsea og Arsenal. Han pensionerede sig selv fra det tjekkiske landshold i 2016 efter 124 A-landskampe, og han har netop valgt at indstille sin aktive karriere. 

Juan Mata, Spanien
Vandt The Golden Player Award i 2011

Juan Mata er i dag en stor stjerne for Manchester United i Premier League, og han tittede for alvor frem ved U21-EM i Danmark i 2011. Mata vandt EM sammen med Spanien, og efter turneringen blev han foruden prisen som The Golden Player Award også hædret med en plads på Turneringens Hold. Da Juan Mata vendte hjem fra slutrunden, blev han solgt fra Valencia til Chelsea.

William Carvalho, Portugal
Vandt The Golden Player Award i 2015

2015-vinderen af The Golden Player Award er portugisiske William Carvalho. Selv om Portugal tabte til Sverige i finalen, kunne Carvalho efterfølgende glæde sig over lidt personlig hæder. William Carvalho var i 2016 med til at vinde EM med det portugisiske A-landshold. Han tørner ud for Real Betis, som han skiftede til fra Sporting CP for godt et år siden, og den første sæson i spansk fodbold bød på pænt med spilletid. 

Dani Ceballos, Spanien
Vandt The Golden Player Award i 2017

Den seneste vinder af prisen er spanieren Dani Ceballos, der blev kåret som den bedste spiller ved den seneste EM-slutrunde i Polen. Midtbanemanden scorede slet ikke under slutrunden, og det blev også kun til én assist, så han skilte sig ikke ud på statistikken, men leverede bare godt og stabilt for de spanske finalister. Efter EM-slutrunden skiftede Dani Ceballos fra Real Betis til mægtige Real Madrid, hvor han i den forgangne sæson er røget ind og ud af holdet. 

Fotos: Getty Images

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: OB - AaB

OB har tabt tre kampe i træk og mærker presset i en svær sæson-afslutning, hvor det mandag aften gælder AaB, der ikke har tabt i de seneste tre runder.

Optakt: Brøndby IF - FC Midtjylland

Brøndby var inde i en god periode, men har siden tabt et par kampe i streg. Nu venter så et opgør mod FC Midtjylland, der håber på at kunne trække yderligere fra i toppen af Superligaen.