• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

FCK kan havne i kattepine: Vi kan ikke spille det hele på én gang

Foto: Getty Images

FC København og 13 andre europæiske klubber risikerer at skulle spille knockoutkampe i denne sæsons europæiske turneringer, samtidig med at de skal spille kvalifikation til næste sæsons ditto. Klubben forventer, at UEFA løser problemet.

Af Anders Dehn

Det, der adskiller FC København fra andre danske klubber, er ifølge Ståle Solbakken, at det er en international klub. Men selv om europæisk fodbold er en vigtig del af både økonomien og selvforståelsen i FCK, kan det blive for meget af det gode til august.

Som det ser ud nu, kan holdet komme til at spille knockoutkampe for denne sæson og kvalifikationskampe for næste sæson samtidig. Og det kan simpelthen ikke lade sig gøre, lyder det fra Daniel Rommedahl, der er klubbens ansvarlige for internationale forhold.

- Så længe vi deltager i knockoutfasen i år, mener vi ikke, det er fair at spille kval til næste sæson. Det er formentlig også de samme datoer, hvor nogle skal spille knockout, og nogle skal spille kvalifikation, så man kan ikke spille begge dele på samme tid, siger han til tipsbladet.dk.

Problemet opstår, hvis FC København går videre mod Istanbul Basaksehir i Europa League, og holdet samtidig bliver nummer to i Superligaen. UEFA planlægger nemlig med, at Europa League og Champions League skal spilles færdig i august, men samtidig er kvalifikationen til næste sæson i de samme turneringer programsat fra 4. august.

Det overlap kan FCK og 13 andre hold blive fanget i. Men både klubberne og UEFA ved det godt.

Læs også:FCK-udfordring i kontraktforlængelser: Vi arbejder med Divisionsforeningen

-  Der er 14 klubber i Europa, der har samme problem som os, hvor de potentielt skal spille kvalifikationsrunder i næste sæson og er med i Europa endnu. Det er UEFA og ECA (sammenslutning af klubber, red.) meget opmærksom på, og det er noget, man skal løse i en eller anden form, siger Daniel Rommedahl.

- Man kan også tage en klub som Manchester United. Hvis de ender på sjettepladsen i Premier League, skal de starte fra kval-runde 2 i Europa League (13. august ifølge den nuværende plan, .red), og i Europa League i denne sæson er de sådan set videre til næste runde, fordi de slog LASK 5-0. Det er bare et eksempel på én klub, og sådan kan man blive ved med klubber fra nær og fjern.

Hvilken løsning foreslår I?

- Den bedste løsning ville være, at vi går direkte i gruppespillet, siger Daniel Rommedahl med et grin.

Selv om han godt er klar over, at det måske er lige optimistisk nok, er princippet det bag FCK's mere seriøse forslag det samme: De klubber, der stadig spiller europæisk fodbold i denne sæson, skal træde senere ind i næste sæsons kvalifikation.

Læs også:Ståle Solbakken: Forlængelser med duo er sat på pause

Rommedahl tilføjer dog, at der med den slags vil være følgevirkninger, som man ikke altid har overblik over. For hvis FCK, United og co. skal begunstiges med færre kvalifikationsrunder, skal andre have tilsvarende flere.

- Det har nogle andre følgevirkninger. Hvis vi skal træde ind i en anden runde, end access-listen siger, må det alt andet lige påvirke nogle andre på den access-liste. Hvad skal der så ske med dem? Der sidder nogle kloge hoveder i UEFA og laver simuleringer på, hvordan det puslespil skal gå op, siger Daniel Rommedahl.

- Hvordan de gør det, har vi ikke fået at vide. Men vi ved, de er opmærksom på det og har modeller for, hvordan det kan løses.

Alt dette er forårsaget af, at coronapausen har skubbet denne sæsons afslutning, og for at det ikke skal være løgn, kan virussen nå at spille dansk og europæisk fodbold endnu et puds. For hvis grænserne ikke er åbne til august, kan man hverken spille knockout- eller kvalifikationskampe med rejser fra land til land.

Og så må UEFA tilbage til tegnebrættet. Igen.

Læs også:Superliga-klubber indkasserer formue fra staten: Parken får knap 20 millioner

Læs også:Tidligere FC København-spiller: I dag havde jeg været chanceløs

Læs også:Overblik: Sådan ser slutspillet i Superligaen ud

---------------------------

Se FC København vs. Piast Gliwice i Europa League-jagt på Dplay med specialtilbud til Tipsbladets læsere. SE MERE HER.

Superliga

Mere Superliga

Fokus