• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Superligaens bedste venner: En taburet er mest stabil med tre ben

Superligaens bedste venner: En taburet er mest stabil med tre ben
Foto: Privatfoto

På fodboldbanen handler det om konkurrence. Om at tage hinandens pladser. Om at spille. Om at vinde. Om at slå modstanderne. Om at tjene penge. Om at opleve. Og om at få det meste ud af en karriere, der kan være kort. Uden for banen handler det om at have det godt, og sådan har fodboldspillerne og vennerne Erik Sviatchenko, Mads Hvilsom og Vito Hammershøy-Mistrati haft det i al den tid, de har kendt hinanden. Nu er de samlet igen i dansk fodbolds bedste række.

Af Kenneth Jensen

Vi kender Casper Christensen og Frank Hvam som en et makkerpar, men drengerøvene prøver sig med en trekløver i løbet af ”Klovn”-serien. Det skulle give en bedre dynamik og i øvrigt gøre dem mere internationale.

I afsnittet ”Hejsan Sverige” er Lars Hjortshøj kommet ind i firmaet, og Casper Christensen har en fin metafor på Hjortshøjs betydning fremadrettet.

"Hvis man forestiller sig en taburet med to ben - du kan godt hvile dig på den, men du kan ikke stå fast. Det er det, du er," siger Casper Christensen tidligt i afsnittet.

Som i alle Klovn-afsnit kører det totalt af sporet, og Frank og Casper finder i stedet ud af, at det er bedre at holde taburetten til de to ben. Om den så står usikkert eller ej.

I Superligaen findes mindst tre store fans af Klovn-serien, og de tre betegner deres venskab som taburetten fra Klovn. Men hvor det hele ender i kaos i Klovn, er taburetten i venskabet mellem Superliga-spillerne Erik Sviatchenko, 26 år, Mads Hvilsom og Vito Hammershøy-Mistrati, begge 25 år, helt stabil. Og det har den været i alle de år, venskabet har holdt ved.

Fordi vennerne holder sammen i tykt og tyndt og har gjort det i en tid, hvor de også presser hver en ressource ud af kroppen i jagten på at få succes med fodboldkarrieren. Det har blandt andet ført til, at de har boet langt fra hinanden.

Venner slog sig sammen på akademiet
Mads Hvilsom gik hen og blev den yngste debutant i FC Midtjyllands og Superligaens historie, da han en forårsdag i april 2009 fik debut for førsteholdet mod AC Horsens. 16 år og 225 dage gammel. Her var det nye stjerneskud på Heden, var forventningen blandt kendere af klubben.

Han er stadig FCM's yngste nogensinde, men siden har blandt andre Kenneth Zohore sneget sig forbi som den yngste Superliga-debutant, og i de følgende år efter Superliga-debuten var der også andre lovende spillere, der sneg sig forbi Hvilsom i angrebshierarkiet i FC Midtjylland. Han gik i stå. Endte med at søge væk og fik aldrig den succes i Midtjylland, alle håbede på.

Men han fik noget andet ud af tiden i klubben. Et venskab for livet. For den sjællandske bonderøv, som Erik Sviatchenko kalder ham, kom i 2008 på FC Midtjyllands akademi, og her stødte han ind i en anden person født på Sjælland, Vito Hammershøy-Mistrati. Og sådan startede venskabet faktisk med at blive født.

- Jeg havde faktisk mødt ham som undgdomsspiller, da jeg spillede i Himmelev, og han spillede i KB, og så var vi samme årgang på akademiet. Vi fandt hurtigt noget sjællænder-venskab, tror jeg. Det var sådan det startede, siger Mads Hvilsom om venskabet og får opbakning af ven Vito Hammershøy-Mistrati.

- Mig og "Hvilo" havde det godt sammen, og vi boede også sammen i to år, så vi har gennem årene haft det grineren sammen. Erik kendte jeg ikke det første år, men jeg kom i samme klasse i gymnasiet som Erik, og da han også boede på samme college som Mads og mig, kom han altid over til os.

Erik Sviatchenko var altså – sådan lidt groft sagt - Lars Hjortshøj i fortællingen om de tre - bare uden alle skandalerne. Det var ham, der kom sidst ind i vennegruppen, men forsvarsspilleren var i den grad med til at stabilisere taburetten. Og hjælpe sine venner.


Erik Sviatchenko var anfører for FC Midtjyllands U19-hold, og Vito Hammershøy-Mistrati var anfører for FCM's U17-hold. På billede her har Erik og Vito fået selskab af FC Midtjyllands maskot Lupus. Vito Hammershøy-Mistrati var i øvrigt forlover, da Erik Sviatchenko og Anne Rudmose (nu Anne Rudmose Sviatchenko) blev gift i sommer. Det var Vito sammen med Eriks bror, Philip Sviatchenko. Mads Hvilsom var selvfølgelig også med til brylluppet. Foto: Privat

Taburettens pløk
Erik Sviatchenko er blandt de mest talentfulde spillere, der nogensinde er udviklet i akademiet i FC Midtjylland. Navnet Sviatchenko nævner de med stolthed i Ikast og Herning, og navnet kan nævnes i samme sætning som Sisto, Kjær og Reid. Danskeren, der har fem landskampe på cv'et, er født og opvokset i Viborg af ukrainske forældre, hvor faren Sergei er kunstner.

Forskellen på Sviatchenko og de to venner er til at tage og føle på, og det er kun godt.

- Vi jo haft nogle sjove sprogclashes. Jeg siger jo for eksempel 'træls'. og det siger Vito jo ikke. Han siger 'nederen'. Vi er bare tre rigtigt gode venner, der er nogle drengerøve, og det er vi stadig, når vi er sammen. Jeg er blevet far, og Mads skal til at være far, og Vito er også blevet ældre, men vi er bare gode til at falde ind i de gamle roller, og nogle gange er det også bare meget rart ikke at lave så meget andet end at være fjollet, siger Erik Sviatchenko om venskabet.

På fodboldbanen er Sviatchenko en leder og ham, der går forrest, og de selvsamme kvaliteter bringer han til venskabet.

- Jeg er jo storebroren i vores trekløver. Det er mig, der altid skal sørge for de to drenge. Jeg skal arrangere alt og planlægge alt, og jeg siger til dem "husk nu at få en varm jakke på". "Husk nu et halstørklæde". Så det er mig, der tager dirigentstokken, og det har det altid været. De to andre er klart de to mest tilbagelænede i vores taburet, kan man vel sige, lyder det fra Erik Sviatchenko.

Det bekræftes af de to andre, der tilmed har fundet måder at udnytte kvaliteterne på.

- Han er den ældste, så han planlægger vores rejser og skriver, hvad vi skal tage med og alt sådan noget latterligt noget. Mig og ”Hvilo” følger bare med. Erik har jo altid alle mulige restauranter og butikker, vi skal ind i, og der følger vi bare med. Sådan en som Erik er storebroren, og mig og ”Hvilo” er de irriterende brødre, siger Vito Hammershøy-Mistrati.

- Meget af venskabet går på, at to af os rotter os lidt sammen mod den tredje, og der går det tit ud over Erik. Han er i hvert fald blevet drillet en del, konstaterer Mads Hvilsom.

Når taburetten er ved at vælte
I efteråret var Vito Hammershøy-Mistrati sammen med Mads Hvilsom rejst til Glasgow for at besøge vennen Erik Sviatchenko. Der var landskampspause, og ingen af de tre havde landsholdsforpligtelser. Så en friweekend kunne altså bruges i det skotske.

For Vito Hammershøy-Mistrati var det en god periode at spille fodbold i. Han spillede fast i oprykkerklubben Hobro IK, der høstede masser af point, og for første gang nogensinde var han i Danmarks bedste række, Superligaen.

Det var på en måde lidt en anden situation, end midtbanespilleren tidligere har været vant til, for hvor han var den, der måtte slide mest i det for at opnå succes som professionel fodboldspiller og har fået succes noget senere end de andre, var det nu ham, der kunne sidde og nyde livet som fodboldspiller, mens Mads Hvilsom var parkeret på bænken i SønderjyskE og Erik Sviatchenko skadet i en længere periode.

Fordelen ved, at taburetten har tre ben, er nemlig, at der altid er en til at bakke op om de andre, når der er behov for det. For fodbold er et spil, hvor tingene går op og ned.

- Der har været perioder i vores fodboldliv, hvor vi har haft brug for hinanden, fordi man kender de samme mekanismer. Det kan være svært at betro sig til en ven uden for fodboldmiljøet, fordi han ikke helt kender mekanismerne og det pres. Vi har alle været i den situation, siger Erik Sviatchenko.

Mads Hvilsom fik debut i en meget ung alder og opnåede stor succes, inden nedturen ramte, og han skiftede til Hobro for at få gang i karrieren igen. Siden er han endt i SønderjyskE, hvor det også er gået op og ned.

Erik Sviatchenko er nu vendt hjem til FC Midtjylland i et halvt år for at få gang i karrieren igen. En karriere, der kørte på skinner, og hvor han efter mindre end et halvt år i Skotland var fast mand, på landsholdet og af flere blev anset som værende den bedste forsvarsspiller i den skotske Premier League. Men timingen i skaden betød, at han ikke kunne komme tilbage ind på holdet i Celtic.

Og så er der Vito Hammershøy-Mistrati, der aldrig fik kontrakt i FCM, måtte forbi Næstved, HB Køge, Lyngby BK og FC Helsingør, inden han i sommeren 2017 fik chancen i Superligaen sammen med Hobro.

- Noget af det, jeg beundrer allermest ved Vito, er, at han har taget den hele vejen. Han er ikke blevet hjulpet af nogen, selv om tingene ikke altid er gået hans vej. Ikke at der er noget i vejen med det, men det havde været nemt at give op. Det var der mange andre, der gjorde. Der har været lang vej til Superligaen for Vito, men han har kløet på, siger Mads Hvilsom.

Vito Hammershøy-Mistrati forklarer:

- Fælles for os tre er, at vi har været igennem nogle hårde tider. Erik har været skadet af flere omgange, og ”Hvilo” har også været en igennem en hård periode i Tyskland. Det er godt at snakke med de to frem for at tale med min far eller en anden, der måske ikke helt ved, hvordan det er at stå i en situation, hvor man føler, at fodbold bare er noget pis.

Mere end fodbold
Vennerne er mere end fodbold, og det er også derfor, de bruger hinanden meget, når fodbolden gør ondt.

- Det er også derfor, at jeg havde brug for, at de kom over til mig i en tid, hvor jeg ikke havde det overskud, jeg havde, da jeg var fast mand, siger Sviatchenko om efterårets besøg i Skotland:

- Det var fedt, at de kom over, og at det handlede om andet end fodbold. Vitos favoritbil er for eksempel en Mercedes G-Wagen, og så havde jeg en bekendt, der kunne sørge for, at vi i fire dage kunne låne sådan en og bare køre rundt og spille smarte, som vi gjorde i USA, da vi var på road trip og kørte en stor Ford. Det var en tid, hvor vi var ubekymrede og bare hyggede os, siger han.

De var i USA, da de alle havde rundet de 21 år. De startede i Las Vegas og hyggede sig og koncentrerede sig om alt andet end fodbold. De var venner, der blev oplevelser rigere, og Vito Hammershøy-Mistrati er ikke sen til at tale betydningen af turen op.

- Det var helt sikkert en oplevelse for livet – vi havde planlagt den tur i et år og aftalt, at når vi blev 21 år, skulle vi bare have det første fly til Vegas, og det gjorde vi så. Vi lavede så lidt mere ned bare at besøge Vegas, og vi har minder for resten af livet og taler om det stadig den dag i dag. Vi vil alle gerne af sted, men det er svært at få det til at passe sammen. Der er blandt andet børn involveret. Det var de to bedste uger af mit liv nærmest – det var så sjovt, siger han.

Ud over at bakke hinanden op er en af de andre dyder og grundsten, taburetten er blevet til på, at de skal have det sjovt, de tre venner. Og sjovt har de det da også.

- Vi har mange interne ting. Mange jokes. Og vi griner meget. En af de interne ting er, at vi har gået og sagt ”right, Perry” til hinanden. Det, som ham Moniz hele tiden sagde til Perry Kitchen. Så gik vi rundt og kaldte hinanden for Perry - det var latterligt, siger Vito Hammershøy-Mistrati.


Drengegruppen på USA-turen i 2012. Foto: Privat

Kommer de på samme hold igen?
Mens Erik Sviatchenko er vendt hjem til Danmark for en stund, er planen stadig, at den centrale forsvarsspiller skal ud igen. Drømmen har altid været Premier League, og det har tidligere været tæt på.

Mads Hvilsom har været på kontrakt i Braunschweig, der hentede ham i Hobro, efter han blev nummer to på topscorerlisten i sommeren 2015, og i Brann. Det blev dog ingen succes i hverken Tyskland eller Norge, og Hvilsom leder stadig efter sin plads og succes i Superligaen.

Vito Hammershøy-Mistrati er i Hobro, hvor han er fast mand og lige nu spiller så godt, at det ikke er utænkeligt, at der er bud fra større klubber. Måske allerede til sommer.

Ingen af de tre vil dog helt afvise, at det en dag ender med, at taburetten er samlet i samme fodboldklub. Igen.

- Om det nogensinde sker er svært at svare på, men det kunne være sjovt. Det handler jo også om, hvor vi er i vores karrierer, siger Erik Sviatchenko.

- Det kunne være for sindssygt, men jeg tror ikke, det lader sig gøre. Erik er på en lidt anden hylde end mig og Mads. Men det kan da godt være. I sommer var der lidt snak om, at Mads skulle til Hobro, så det kan være, vi kommer til at spille sammen igen, siger Vito Hammershøy-Mistrati.

- Erik er nok fløjet fra reden, men det kunne være sjovt at spille med Vito i hvert fald. Nu må vi se. Det kan være, han bliver solgt til sommer, og så får vi aldrig muligheden for det, men det kunne være sjovt, for vi bor også tæt på hinanden, siger Mads Hvilsom.

Vito Hammershøy-Mistrati og Mads Hvilsom bor begge i Århus, og der er bogstaveligt talt kun 50 meter mellem dem. Begge påstår, at det var tilfældigt, at de kom til at bo så tæt på hinanden, og hvis tilfældet kan få dem til at bo 50 meter fra hinanden, kan tilfældet måske en dag også betyde, at de tre kommer til at spille sammen igen. Man ved aldrig.


DET SIGER DE OM HINANDEN

Vito Hammershøy-Mistrati om Erik Sviatchenko:


Erik Sviatchenko i aktion for Celtic. Foto: Getty Images

- Mig og Mads driller ham med, at han køber alt sit tøj for småt. Hvis han skal bruge en large, køber han en medium. Jeg ved ikke, om det er, fordi han ikke kan indse, at han er en large, men vi driller ham meget med, at hans poloer og t-shirts simpelthen er for små. Det er lidt langt ude, men den er god nok. Jeg ved, at han vil dø af grin, når han læser det.

- Ellers er han jo bare verdens bedste menneske. Han er god mod sin familie, sine venner, sin kone og sin søn, og han kunne aldrig finde på at være en nar over for andre. Da vi var i Glasgow, var der mange, der kom over for at spørge efter et billede, og han sagde aldrig nej. Han tager sig altid godt af alle, og så er han bare en inspiration i forhold til, hvor hårdt han arbejder på og uden for banen med alle mulige trænere og alternative behandlinger, og jeg skal give dig. Så han er et forbillede.

Mads Hvilsom om Vito Hammershøy-Mistrati:


Vito Hammershøy-Mistrati er blevet en profil på midtbanen for Hobro. Som 25-årig har han endelig fået chancen på højeste niveau i dansk fodbold - noget, han længe har kæmpet for. Foto Getty Images

- Vito er en kæmpe elektroniknørd, som altid har de nyeste telefoner og ved alt om elektronisk udstyr. Sidste gang vi besøgte Erik i Glasgow, købte han en fjernstyret helikopter og legede med den i flere dage. Han har også en drone derhjemme. Vi driller ham tit med det.

- De to er begge meget sjove, og de er nogle, som ikke ser sig selv som ”danskere”. De går meget op i mad, og Vito er jo ”italiano”, så han går meget op i god pasta og alle de her ting, og Erik er jo modemand og modeikon, så vi driller hinanden lidt på kryds og tværs. Det er vi ret gode til.

Erik Sviatchenko om Mads Hvilsom:


Mads Hvilsom er i SønderjyskE denne sæson, men det er blevet til bare 17 minutters Superliga-fodbold denne sæson. Han håber selvsagt på mere spilletid i foråret. Foto: Getty Images

- Han er ham, der prøver og gør sit bedste. Da vi var i USA, var vi i et stort mall, og vi kiggede efter en vinterjakke til ham. Det endte så med at blive mig, der fandt den. Ikke ham. Han sagde ”den er jeg bare sindssygt glad for”. Han har den stadig den dag i dag, fordi han er så glad for den, men det var nu mig der fandt den til ham. Har han nu også en fin stil.

- Derudover er han omsorgsfuld, og det er en god kvalitet, at man kan se forbi sin egen næsetip. Så er han en af de sjoveste personer, jeg kender, og han siger mange sjove ting. Venskaber er jo ligesom en blomst, og hvis man ikke vander blomsten, visner den, og der er Mads god. Han er god til at spørge ind til, hvordan det går, og han ringede også og fortalte mig, at han skulle være far, og at han slet ikke følte sig klar til det. Og så forklarede jeg, at jeg heller ikke var klar til det, da jeg skulle være far. Selvfølgelig skal han nok blive det, når han først står med sit barn i armene. Han er en god ven.

Superliga

Mere Superliga

Fokus