Video : Tipsbladet
Landshold

DBU-boss: Daramy er selvfølgelig interessant for de danske U-landshold

Dansk Boldspil-Union blander sig uden om Mohamed Daramys ansøgning om dansk statsborgerskab, men får FCK'eren dansk pas, er han en oplagt spiller for ungdomslandsholdene.

Mohamed Daramy havde håbet, at han ville blive dansk statsborger i begyndelsen af de nye år, men alt tyder på, at det ikke kan lade sig gøre. Derfor går der i værste fald over halvandet år endnu, før han kan stille op for danske landshold.

Forklaringen er den, at han først skal have dansk pas. Det tager formentlig mere end et år i sig selv. Derefter skal hans skiftede statsborgerskab dokumenteres for og registreres af FIFA. For Pione Sisto tog det et halvt år, fra han fik sit pas, til han kom i kamp for U21-landsholdet.

Årsagen er, at FIFA's regler normalt siger, at man skal bo fem år landet, efter man har modtaget statsborgerskab, for at blive spilleberettiget for landsholdet. Det er for at sikre, at lande ikke bare naturaliserer spillere for at bruge en masse gode udlændinge på landsholdet. Reglen kan der dog søges dispensation fra.

Det var det, Sisto gjorde i sin tid. Dengang i foråret 2015 sagde DBU's juridiske chef, Thomas Jønsson, at unionen havde været ude i god for at sikre sig, at alt gik så hurtigt som muligt, da Sisto endelig fik sit danske pas.

- Vi varslede første gang FIFA om vores mulige interesse for at opnå dispensation til Sisto i 2013 og har efterfølgende været i tæt dialog med FIFA de sidste fem måneder. I den periode har FIFA bedt om yderligere dokumentation, som vi har leveret prompte, sagde han til BT.

Læs også:Afsløring: FCK-komet risikerer at vente over et år på dansk pas

- Det skete så sent som mandag i denne uge, hvor de efterspurgte nogle oplysninger, som vi leverede dagen efter.

Det har DBU dog ikke gjort i Daramy-sagen, fortæller kommunikationschef Jakob Høyer.

- Det har ikke været nødvendigt i den her sag. Lige nu afventer vi den procedure, der er i gang, og så er det først derefter, vi må se, om der skal gøres noget særligt. Det er ikke samme type sag, siger han til tipsbladet.dk.

- Hvis der skal søges dispensation, hvilket der jo nogle gange skal, er det først noget, vi forholder os til, når vi ved, om det formelt er faldet på plads (Daramys statsborgerskab, red.). Så må vi forholde os til, om vi skal gå ind i det fodboldmæssige system og søge dispensation.

Høyer understreger, at Mohamed Daramy skal være mere end velkommen på de danske landshold.

Læs også:Daramy: Det er svært for mig at se de andre tage af sted med landsholdene

- En spiller som Daramy, der spiller jævnligt i den danske Superliga, er selvfølgelig interessant for de danske ungdomslandshold. Vi har også noteret os, at han har udtalt sig med smittende begejstring om at stille op i den rødhvide trøje. Så jeg mener helt klart, at han er en mulig spiller på et ungdomslandshold, siger kommunikationschefen.

Mohamed Daramy skal til foråret søge dansk statsborgerskab via en særlig hasteordning. Det fortalte Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder, der er ekspert i indfødsret. Her kan Daramy blandt andet argumentere for, at det er vigtigt for hans karriere at få sit rødbedefarvede pas. 

Det er dog ikke sådan, at DBU vedlægger en skrivelse for at bekræfte over for Folketingets Indfødsretsudvalg, som skal behandle ansøgningen, at Daramy rent faktisk har det fodboldmæssige niveau.

- Vi har stor respekt for de regler og lovgivning, der er på området, og dem vil vi afvente. Vi vil ikke blande os i den proces, siger Jakob Høyer.

Mohamed Daramy er sierraleonsk statsborger, men har ikke spillet nogen landskampe for sine forældres hjemland.

Læs også:Efter tipsbladet.dk’s henvendelse: Minister inddraget i Daramy-sag

Læs også:FCK-talent kan få dansk pas inden for kort tid: Drømmer om landsholdet

Læs også:U21-landstræneren følger stortalentet Daramy: Han er interessant