Nyt tilbud om hjælp til problemramte spillere: Der er i den grad brug for det
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Nyt tilbud om hjælp til problemramte spillere: Der er i den grad brug for det

Over halvdelen af de fodboldspillere, som har medvirket i en undersøgelse, oplever mentale problemer i løbet af deres karriere. Nu lancerer Spillerforeningen et nyt tilbud til sin medlemmer, hvor dem, der har brug for professionel hjælp, kan få det.

Kan man tillade sig at brokke sig, når man lever af sin hobby, har tidligt fri det fleste dage og i øvrigt tjener gode penge? For sådan er hverdagen for de fleste professionelle topspillere, men der er også en side, som offentligheden sjældent hører om. Og som mange skjuler for selv holdkammeraterne.

Fodboldspillere lever med konstant pres og i evig kamp for at beholde deres plads på holdet. Nogle bliver alvorligt skadet og truet på deres eksistensgrundlag. Andre kommer ud for de samme problemer som almindelige mennesker: stress, depression, sygdom og dødsfald.

Men hvis de har brug for hjælp til at håndtere den slags, har de manglet et sted at gå hen. Det har to tredjedele i en ny undersøgelse svaret. Det går de til gengæld nu.

Spillerforeningen og dens rådgivningsafdeling, 4player, lancerer et nyt tilbud til sine medlemmer, hvor dem, der har det svært, kan få professionel hjælp. 

- Vi har taget tilløb i noget tid til at etablere et tilbud inden for mental sundhed for vores medlemmer. Vi skal have et apparat, hvor vi hurtigst muligt kan hjælpe dem, hvis de oplever mentale problemer. Et apparat af professionelle rådgivere og behandlere, hvor psykologhjælp bliver en vigtig hjørnesten, siger Rasmus Haagensen, der er direktør i 4player, til tipsbladet.dk.

- Vi vil også gøre en indsats for forebyggelse og uddannelse. Herunder blandt andet det væsentlige område at få nedbrudt det tabu, som der er, også i elitesport, omkring mentale problemer.

Han fortæller, at Spillerforeningen ikke skelner mellem, om problemerne er opstået af præstationspres eller et opslidende skadesforløb, eller om de kommer fra såkaldte life events som for eksempel dødsfald i den nære familie.

- Hvis de er medlem hos os, får de hjælp, slår Haagensen fast.

Læs også:- Lægen sagde, at hvis jeg lagde mig til at sove, var jeg måske ikke vågnet igen

Spillerforeningen har lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer, som blandt andet viser, at:

  • 60% giver udtryk for, at de i løbet af deres karriere har oplevet mentale udfordringer
  • 67% udtrykker, at de eller deres holdkammerater har brug for et fortroligt og eksternt sted, som de kan kontakte, hvis de oplever mentale udfordringer
  • 76% udtrykker, at der er behov for, at 4player/Spillerforeningen etablerer et rådgivningstilbud på det mentale område
  • 54% udtrykker, at mentale udfordringer er et tabu
  • 43% har oplevet, at mentale udfordringer kunne have været håndteret hurtigere og på en mere professionel måde, så de tidligere havde oplevet bedring og var blev hurtigere klar til at præstere på højeste niveau
  • 65% vil gerne være bedre til at styre og tackle deres tanker og følelser, så det ikke påvirker deres trivsel og performance på banen negativt

Hvis en spiller har brug for hjælp, kommer det til at foregå nogenlunde sådan her:

- I praksis vil der ske det, at han hyppigt vil være blevet oplyst og mindet om, at der er et tilbud, så han forhåbentligt vil række ud til 4player og Spillerforeningen og sige, at der var noget, han gerne vil have hjælp til at håndtere. Gerne så tidligt som muligt, siger Rasmus Haagensen.

- Vi skal hverken diagnosticere eller rådgive på det felt. Vi skal være en fortrolig samtalepartner, der tager over og hjælper med at få professionel hjælp. Det er psykologer først og fremmest, men det kan også være behandling.

Læs også:Tidligere Superliga-spiller var ramt af angst og depression: Du er jo ved at dø

Den hjælp, som Spillerforeningen fremover tilbyder, handler ikke om at optimere præstationer og karrierer. Den handler om trivsel og sundhed. Men som Rasmus Haagensen siger:

- Men det er i den grad også vigtigt, at det er på plads for, at spilleren kan præstere.

- Mennesker skal grundlæggende have det godt. Det er ikke en naturlov, at fordi man dyrker elitesport, så skal man gå og have det skidt. Det skal gerne være sådan, at man har nogle coping-strategier til at være i de mentale udsving, der er, men at man grundlæggende trives.

Oplever I en stigende efterspørgsel efter den slags hjælp?

- Ja, det gør vi. Det fortæller spillerne os. Man kan ikke udlede, at problemet er større, end det har været tidligere, for det kan jo eventuelt forklares med, at der er en større bevidsthed, og at de reagerer i højere grad. Men vi har oplevet stigende efterspørgsel efter det her, siger Haagensen.

Tipsbladet.dk satte i oktober gennem en artikelserie fokus på netop fodboldspillere, der havde det svært. Læs dem her:

Tidligere Superliga-spiller ramt af angst og depression: Du er jo ved at dø

"Lægen sagde, at hvis jeg lagde mig til at sove, var jeg måske ikke vågnet igen"

Divisionsspiller: Jeg skulle ikke både miste min mor og pladsen på mit hold

Ekspert: Spillere er bange for at blive grinet af eller fyret