Video : Tipsbladet
Superliga

Nu får FC Midtjylland brudt Brøndby-komplekset

Der er ikke mange ting, der er sexede i den kolde og klamme ende af efterårssæsonen, men tre gange FC Midtjylland-Brøndby IF på tre uger er derhenne af i betydning for begge hold. I ugens nyhedsoverblik ser chefredaktøren på de største begivenheder og det, der er at se frem til.

Et leverpostej-novembergråt El Clásico kan også noget

Kan I huske, dengang Real Madrid og FC Barcelona mødtes fire gange på små tre uger?

José Mourinho var cheftræner for Real, Josep Guardiola herskede i FC Barcelona, og spansk fodbold var toppen med Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Xavi og Andrés Iniesta på toppen af deres formåen.

Der er ikke nær samme fodboldideologiske og personlige modsætninger på spil i FC Midtjylland-Brøndby og mellem deres trænere og spillere, som der var dengang mellem den vragede Barca-assistent Mourinho og den kyniske idealist Josep Guardiola, der havde det måske bedste hold i dette årtusinde til rådighed.

Men for FC Midtjylland og Brøndby IF er der nu alligevel meget på højkant i deres kommende dueller, der begynder en Superliga-kamp i Herning 18.00 søndag, før de mødes til to pokalkvartfinaler 5. og 12. december.

Brøndby IF er kommet fra baghjul efter en elendig start på sæsonen og har hentet 16 point i de seneste seks Superliga-runder.

FC Midtjylland er favoritten og topholdet, der har evnet at spille sig op som nummer ét her halvvejs i turneringen, selvom man solgte flere profiler og skiftede cheftræneren i sommer, og som er begyndt at have overvægt i boldbesiddelsen, efter man begyndte Bo Henriksens regeringstid med at få styr på en defensiv med flere nye spillere (Juninho, Henrik Dalsgaard, Raphael Onyedika), der har klaret sig flot trods 0-3-nederlaget til AGF før landsholdspausen.

Det er i det hele taget nogle store uger for FC Midtjylland, der har et helt andet budget end Brøndby IF og tilsvarende store ambitioner om at havne i Top 50 i Europa i løbet af en årrække.

Derfor er forventningerne også mærkbart større til FC Midtjylland forud for deres Europa League-kamp mod Braga på torsdag, end de er til Brøndby, der hjemme møder Lyon og faktisk kan spille sig alvorligt ind i kampen om at gå videre, hvis man hjemme slår de allerede kvalificerede franskmænd.

Der er altså ingen garanti for, at FC Midtjylland får en række yderligere forsøg til at komme videre fra et europæisk gruppespil, når Danmarks plads i den europæiske Top 15 lige nu er under alvorligt pres.

Så det er nu, det er nu for FC Midtjylland, og som sportschef Svend Graversen erklærede i denne uge til tipsbladet.dk, kommer den endelige dom over 2021 i høj grad til at afhænge af, hvordan man klarer sig i de to sidste Europa League-kampe, og så altså i de tre kampe mod Brøndby, som jeg med et glimt i øjet tillader mig at kalde leverpostej-udgaven af El Clasico.

Vi, også undertegnede, taler ofte om, at der er for mange kampe mellem topholdene, men jeg ser nu i den grad frem til kamp nummer to, tre og fire i denne sæson mellem FC Midtjylland og Brøndby, som med al sandsynlighed bliver fulgt op med nummer fem og seks til foråret i medaljeslutspillet.

Som Tipsbladets Sebastian Stanbury udlagde i Tipsbladets fredagsudgave, har Brøndby faktisk krammet på FC Midtjylland i den seneste håndfuld år, siden Alexander Zorniger blev hyret som cheftræner i 2016.

Det er lidt af en præstation, når de andre Superliga-klubber har en temmelig negativ statistik i samme periode mod vicemestrene, der har spillet lige op i Superligaen med hovedrige FC København, siden Matthew Benham købte FC Midtjylland i 2014.

Jeg elsker leverpostej og synes, at FC Midtjylland og Brøndby er gode til at spille dybt interessante og medrivende fodboldkampe, selvom vi ikke svinger os op på Clasico-niveau a la de 18 vilde dage i april og maj 2011.

Det bliver voldsomt interessant at se, om FC Midtjylland formår at løfte den favoritværdighed, man har, hvilket kræver fortsatte fremskridt i det boldbesiddende spil, som er blevet bedre efter det indledende, massive fokus på defensiven i sommer.

Og om Brøndby fortsætter opturen i en grad, så man spiller sig ind i diskussionen om medaljer og europæisk avancement, selvom spillet egentlig ikke har været godt nok til det i størstedelen af sæsonen, og med en afgang til Mikael Uhre i januar (og måske også Andreas Maxsø?) hængende over hovedet.

Jeg tror, at FC Midtjylland griber muligheden, får vristet sig fri af Brøndbys overhånd og spiller sig til en sikker førsteplads i vinterpausen og videre fra Europa League ved at slå både Braga i gyserkampen på torsdag og Ludogorets mellem de to Brøndby-pokalkvartfinaler.

Det vil til gengæld ikke overraske mig, hvis Brøndby så tager de to kampe, såfremt Lyon viser sig at være for svær at overvinde, og man dermed er ude af betragtning til at gå videre i Europa League.

Hele Danmark er med Lars Høgh
Denne uge, og sådan set også sidste uge, har i høj grad stået i Lars Høghs tegn, efter målmandstræneren og ekskeeperen har fortalt, at han står i en meget alvorlig situation med en kræftsygdom, der ifølge Høghs læge kun efterlader den 62-årige fynbo med måneder tilbage at leve i.

Det er strømmet ind med hilsner.

Og i denne uge har den tidligere OB-målmand udgivet en bog (læs en anmeldelse her) om sit liv og den kræftsygdom, der ser ud til at koste ham livet.

Fodboldfansene så senest Høgh på den store scene under sommerens EM, hvor han hjemme i Parken var først ude til opvarmningen sammen med målmændene og hilste på tribunerne sammen med Schmeichel, Lössl og Rønnow, og varmede op med spillerne.


Lars Høgh er en mand, der i sjælden grad kan samle alle, og som i årtier har givet Danmark og fodboldverdenen meget både på fodboldbanen og som menneske, og som også formår det nu i den noget nær sværeste situation, man kan komme i.

Landsholdet kom ned fra stratosfæren

Først scorede Klæmint Olsen det første mål på Kasper Schmeichel og Danmark i VM-kvalifikationen, en scoring der blev aftenens store samtaleemne, dels fordi Schmeichel var så rasende sammen med mange andre i Parken og hjemme i stuerne, og på grund af færingernes enorme og velfortjente glæde efter en god arbejdsindsats.

Og så tabte man efter en byge af afbud fortjent til Skotland, der spillede for en seedning i playoffen til marts og blæste over danskerne uden at være specielt kreative for andre at se end de britiske og især skotske medier.

Det var ikke populært i tv-studiet eller blandt spillerne og landstræneren bagefter, og det var da også en understregning af, at Danmark hverken har Italien eller Brasiliens bredde.

Men så var det heller ikke værre eller mere overraskende, end det var.

Der er intet taktisk, man lærte om holdet, ingen faresignaler, der skal handles på til marts, ingen af de normale startere, vi skal være i tvivl om.

En VM-kvalkamp, hvor man er videre og har en klub derhjemme, der helst ikke så deres spiller være på holdet og da slet ikke risikere en skade.

Det har været et sublimt år for landsholdet, og der er ingen grund til bekymring, hvis ellers den dårlige 1. halvleg mod Skotland som ventet var en engangsforestilling.

Et år tilbage til Qatar

Det var endnu en uge med fuld fart over feltet i forbindelse med VM i Qatar.

Amnesty rettede en sønderlemmende kritik mod VM-værterne, der ifølge Amnesty slet ikke får indført de løfter, man har afgivet til blandt andre DBU.

En fagforeningsboss, der i den grad har været engageret i forsøget på at skabe bedre forhold for migrantarbejdere i Qatar, opfordrede danske fans til at blive væk fra VM, blandt andet efter at et besøg i Qatar til december sammen med de nordiske fodboldforbund tilsyneladende er blevet overtaget af åbenlyst Qatar-venlige UEFA, der politisk er tæt allieret med næste års VM-vært.


DBU har som et af meget få fodboldforbund meldt ud, at man bruger året op til slutrunden og selve turneringen til at kommunikere budskaber omkring de problematiske forhold i Qatar, for eksempel ved at overlade pladser på træningstøjet forbeholdt sponsorerne Danske Spil og Arbejdernes Landsbank til førnævnte kritiske budskaber.

Søndag er der præcist ét år til, at turneringen begynder, og vi har langt fra hørt den sidste debat og den sidste melding om et VM, de fleste helst så afviklet et andet sted, fordi det aldrig skulle have været givet til Qatar.

Men afbud til slutrunden kommer der ikke, dertil er straffen for stor, både den direkte i form af udelukkelse fra næste VM i 2026, og endnu mere markant for bruddet på fodboldpolitiks uskrevne love, hvor autoritære stater fint kan arrangere slutrunder og store turneringer, men hvor det vil være det vildeste brud på tavshedens lov rent faktisk at sige nej tak til en slutrunde, alle vel er enige om blev tildelt på et falsk og dybt uærligt og uetisk grundlag.

Nordisk fiasko

Det blev flere steder noteret med stor skadefryd, at Norge igen ikke formåede at kvalificere sig til VM.

Den norske debat om deltagelsen i slutrunden ud fra de massive problemer med migrantarbejderes forhold og overholdelse af menneskerettigheder har givet anledning til megen spot og spe, og landets statsminister Erna Solberg var før kampene mod Letland og Holland ude med en opsigtsvækkende melding om, at det nu måtte være tid til at bakke op om landsholdet i stedet for at diskutere Qatar.

At det er nordmændenes unikke debat om demokratiske værdier, menneskerettigheder og migranters forhold, der falder mange for brystet, mens det bare er fint og fjong, at David Beckham, Lionel Messi, Neymar, Kylian Mbappé og en stor del af UEFA's apparat er gået i Qatars sold, siger en del om, hvorfor en række af Europas største klubber tidligere i år faktisk troede, de kunne slippe afsted med Super League, og stadig tror det.

Nå, men der blev også spillet fodbold, og det gik ganske rædsomt for Ståle Solbakkens landshold.

Norge formåede helt ufatteligt ikke at få bolden over stregen (i hvert fald ikke, hvor det talte) mod Letland i weekenden, og tirsdag aften var man så udpræget næstbedst i en forsigtig kamp mod Holland, der ganske vist først scorede de to mål i slutningen af kampen men aldrig rigtig var truet.

Sverige lever stadig i playoffen men må græmme sig over et choknederlag til Georgien og efterfølgende nederlag til Spanien.

Spanierne havde nok vundet uanset hvad, men at tabe til Georgien var en taktisk katastrofe, fordi man dermed skulle vinde i Sevilla i stedet for at kunne nøjes med uafgjort for at vinde puljen.

Zlatan Ibrahimovic blev efterfølgende af knivskarpe Johanna Frändén i Aftonbladet opfordret til at overveje at stoppe på landsholdet, og selvom historien om den 40-årige angriber til en sidste slutrunde sætter kryds i alle romantiske forestillinger om ægte fodbold, var det bestemt ikke en dosis Ibrahimovic, der løftede Janne Anderssons mandskab i denne ombæring.

Og så måtte Finland også give fortabt, selvom man havde vundet en god sejr over kriseramte Bosnien-Hercegovina – Karim Benzema og Kylian Mbappé var for stor en mundfuld i Helsinki, hvilket gav Ukraine billetten til playoffen og fratog os en god og tænksom kritisk stemme frem mod VM i form af den tidligere FCM-oprydder Tim Sparv.


I weekenden holder vi øje med

FC Barcelona-Espanyol
Lørdag 21.00 på TV2Spxrt

Barcelona-derbyet når måske ikke samme højder som tidligere, men der er stadig tænding på.

FC København-AGF
Søndag 16.00 på Canal 9

De har spillet nogle gode kampe de seneste år, og AGF kommer fra en fin 3-0-sejr over FC Midtjylland. Kan de holde momentum kørende i Parken, hvor hjemmeholdet kommer fra en svær uafgjort i Silkeborg?

Inter-Napoli
Søndag 18.00 på TV2Spxrt

Italiensk topkamp med ubesejrede Napoli og mesterholdet Inter – det bliver en fremragende kamp.

Her kan du se vores tidligere udgaver af nyhedsoverblikket.

7. august: Brøndbys "venner" og dansk klub-dramatik
14. august: Hvorfor sejler COVID-19 for BIF og FCM?
21. august: Pokerspil om Danmarks dygtigste teenager
4. september: Er AGF's nye mand 15 millioner værd?
11. september: Gør FCM klogt i at skyde på Sory Kaba?
18. september: Har fodbold et problem med vold mod kvinder?
25. september: FCM og FCK gav 30+ millioner: Hvor skal de spille?
2. oktober: Nu skal FCM&Brøndby vinde og hjælpe FCK i Europa
9. oktober: Glem Solskjær - her er Man Uniteds rigtige problem
16. oktober: Skal FCK, Brøndby eller Randers sælges næste gang?
23. oktober: - En han blevet vanvittig?
30. oktober: Er medie-jagten på Thorup, Solskjær & Co for hård?
6. november: Ronaldo, en stenrig diktator og nye cheftrænere
13. november: DBU kan miste Hjulmand til storklub i 2022