EM

I Kolobrzeg hepper de på Danmark

Tipsbladet.dk har mødt Pawel Kasprzyk fra sportsbutikken Sportowo Wedkarski, der sælger flag og tørklæder til Kolobrzegs danske fans.

Tipsbladet.dk i Kolobrzeg
De er stolte i den nordpolske by Kolobrzeg i disse dage. Det danske landshold forbereder sig til EM-slutrunden i byen, der indbyggermæssigt er på størrelse med Herning eller Silkeborg. Danskernes besøg har fået EM-feberen til at handle om andet end Franciszek Smudas polske mandskab.

Kolobrzeg har fået et officielt EM-banner, der viser, at det danske hold bor i byen under slutrunden, og de forretningsdrivende har gjort sig sine forholdsregler. Én af dem er sportsbutikken Sportowo Wedkarski, der sælger danske flag og tørklæder i anledning af det danske holds besøg. Indtil videre har salget imidlertid ikke været prangende. De danske fans er nemlig ikke mødt talstærkt frem i Kolobrzeg, men mindre kan også sagtens gøre det.

- Vi har måske solgt en 5-10 danske flag og tørklæder, og det er stadig de polske trøjer, flag og hatte, som vores kunder kommer her for at købe. Det er nu heller ikke det vigtigste, at vi sælger mange flag. Det er en markering af, at det danske hold har valgt at besøge vores lille by. Det er fantastisk reklame, at jeres hold kommer her for at forberede sig. Tænk på, at byen bliver nævnt i samme sætning som Krakow, Wroclaw, Gdansk, Poznan og Warszawa. Det er store byer, som Kolobrzeg her er på linje med, siger 32-årige Pawel Kasprzyk, der har arbejdet i Sportowo Wedkarski i seks år.

Selv lader Pawel Kasprzyk sig gerne fotografere med et dansk flag og et tørklæde, for han håber, at danskerne kommer langt i turneringen, så reklamen for Kolobrzeg fortsætter længere end de små to uger, der er til, at gruppespillet slutter.

- Det danske hold er dark horse i en meget svær gruppe. I blev Europamestre i 1992, så det kan lade sig gøre, men jeg tror, det bliver rigtig svært at gøre det igen. Måske er det Polens tur til at gøre, som I gjorde, og som Grækenland gjorde i 2004. Hvem ved, siger Kasprzyk og slår over i et stort grin.

Han kan nemlig på ingen måde skjule sin passion for det polske hold og for Dortmund-trioen Robert Lewandowski, Jakub Blaszczykowski (bare kaldet "Kuba") og Lukasz Piszczek, der var med til at sende det tyske mesterskab til klubben fra Nordrhein-Westfalen. Først og fremmest håber han på en sejr i åbningskampen mod Grækenland.

- Grækenland, Rusland og Tjekkiet er alle gode hold, men jeg synes ikke, det er en let pulje, som mange vil gøre det til. Alle kampe er svære, og alle grupper er stærke. Det her er Europamesterskabet. Venskabskampene er slut, og det er nu, turneringen går i gang. Jeg håber virkelig, Polen når langt. Og jeg tror, vi vinder 2-1 over Grækenland på fredag. Lewandowski og Kuba scorer målene, lyder det alligevel selvsikkert, inden han når til drømmemodstanderen i en eventuel kvartfinale, der vil blive spillet i enten Gdansk eller Warszawa.

- Det kunne være rigtig skægt at møde Danmark, for så rykker deres kampe tættere på, og der vil komme flere danske fans hertil. Men jeg kan ikke komme til kampen, hvis det skulle ske. Jeg bliver desværre nødt til at arbejde her i butikken, siger Kasprzyk.