EM

Polske konspirationer forud for EM

Polen og Rusland mødes i gruppespillet i en kamp med utallige historiske undertoner, der stadig driller i dag.

I aften åbner Polen EM-balet i den første kamp ved denne slutrunde mod Grækenland, mens Rusland spiller mod Tjekkiet. Men i anden runde af gruppe A står Polen og Rusland overfor hinanden i et brag af en kamp.

Sport og politik skal ikke blandes, siger man, men det er unægteligt svært ikke at gøre det i Polen og Ruslands tilfælde.

Utallige krige er blevet udkæmpet mellem de to lande, men specielt én begivenhed blev rullet op igen i 2010, og stadig i dag er den årsag til politisk urolighed mellem de to lande.

Under 2. verdenskrig blev cirka 22.000 polske officerer, advokater, læger mm. henrettet af russerne rundt omkring i Sovjetunionen på ordre af den sovjetiske leder Joseph Stalin. Og i 2010 næsten 70 år senere blev Katyn-massakren revet op igen.

I 2010 på vej til en mindehøjtidelighed i netop Katyn omkom den daværende præsident Lech Kaczynski og 95 andre fra den polske elite i et flystyrt. Hans overlevende bror, Jaroslaw, involverede pludselig russernes forbrydelse i Katyn og pegede lynhurtigt på et russisk komplot i flystyrtet. Og faktisk er han ikke den eneste. 18 procent af de Polens 38 millioner indbyggere tror på, at russerne var indblandet i præsidentens død.

Op til EM er det spændte politiske forhold mellem Rusland og Polen blusset op igen. Hver måned d. 10, månedsdagen for flystyrtet, stiller Kaczynski-støtter sig op ved præsidentpalæet i Warszawa for at demonstrere mod russerne. Og skæbnen vil det, at det russiske landshold er indkvartet på Hotel Bristol, der ligger klods op af palæet under slutrunden. Og d. 10 juni vil der være demonstration, mens russerne er lige ved siden af.

Det fik sportsminister Joanna Mucha til at opfordre russerne til at skifte hotel, hvilket man nægtede og følte sig chikaneret. Derfor er forholdet mellem Polen og Rusland sat på prøve nok engang forud for kampen d. 12 juni i Warszawa.

Læs hele historien og baggrunden for uenighederne mellem de to lande, hvor du også kan få et sportsligt perspektiv på rivalopgøret d. 12 juni. Alt sammen i Tipsbladet, der er på gaden fredag med 80 siders EM-stof. Ren Euro-fori.