Generelle

Fleksibelt uden faste rammer

Kent Nielsen har intet kontor i AC Horsens. Han har flere, idet han flytter rundt mellem forskellige rum, som det nu bedst passer. Men en fast plads med stol, pc og en dør med hans navn på, finder man ikke.

Hvordan formår han at holde styr på sagerne uden den nærmest obligatoriske pc i dagens multimediale arbejdsbillede?
”På nogle områder er jeg meget struktureret, på andre områder er jeg absolut ikke,” forklarer Nielsen og uddyber:

”Træningens forløb er meget struktureret med tidspunkter og hvem, der gør hvad. Omvendt arkiverer jeg ikke kampanalyser, træningsplaner eller andet af den slags. Tingene ændrer sig jo hele tiden; nye spillere, nye modstandere, så notater ældes hurtigt. Efter hver halvsæson starter jeg op igen med nye planer. Jeg planlægger også træningen fra gang til gang og kører ikke de samme programmer i ugevis.”

Det er drengene vel glade for?
”Hahahaha, det ved jeg ikke. Spillere er jo forskellige ligesom andre mennesker, og nogle har det svært med det...men et eller andet sted reflekterer det også den ydmyghed og fleksibilitet, du er nødt til at have i lidt mindre rammer. Du må ikke begynde at ophøje ting til, at hvis dette her ikke er i orden, så kan vi ikke fungere. For hvad er det i grunden, det her drejer sig om? I 99 procent af tilfældene er det, der afgør, om vi vinder fodboldkampene, de ting, som sker ude på træningsbanen. Jeg har det fint med, at man i en klub som Horsens uden så mange penge som de store hele tiden bliver mindet om, at man skal koncentrere sig om det vigtigste; fodbolden!

Udviklingen er også gået meget hurtigt heroppe?
”Ja, og for hver sæson har alle været sikre på, at vi rykkede ud. Sidste sæson trænede vi langt væk i Hatting, og de fire første hjemmekampe spillede vi i Fredericia. Omverdenen tillagde os, at så ustruktureret og flydende kunne man ikke klare sig igennem, men klubben har ikke gjort det til noget problem, og trods besværet fik vi vist, hvad der er vigtigst, nemlig træningskvalitet frem for ydre rammer.”

Frisk pust med Flemming Povlsen
En stor del af cheftrænerens job er at koordinere staben omkring holdet og bruge den i det omfang, han finder det nødvendigt.

”Min faste assistenttræner, Henrik Larsen, sparrer jeg tæt med omkring træningen, modstanderne og det taktiske. Vores målmandstræner sparrer jeg periodevist med, specielt dagene efter kampe. Så er der selvfølgelig Flemming Povlsen, som ikke kommer så ofte, men som jeg også vender tingene med, dels omkring holdet, men først og fremmest angriberne. Flemming har nogle gode betragtninger, også fordi han kommer on and off. Der er ingen tvivl om, at Flemming har en fantastisk udstråling og begejstring for fodbold, og for mig er den største kvalitet at kunne smitte med sin glæde og udstråling over det at være fodboldspiller. Han kan også sige og gøre tingene på en skæv måde med et glimt i øjet, som jeg ikke kan som cheftræner, og vi deler mange af de, skal vi kalde dem, konservative holdninger til de nymoderne fodboldspillere. Flemmings hurtige og ironiske stikpiller letter stemningen et øjeblik, og hele hans måde at være på er enormt energifyldt,” mener Kent Nielsen.

Med Kent Nielsens selvvalgte frie rammer, som oftest udgør en vis del af trænerhvervet, er det vel svært at tælle det konkrete antal arbejdstimer, der bruges på det administrative?
”Ja, det er umuligt. I dag havde vi to træninger, og tiden imellem dér får vi meget ud af det. Vi kan snakke over maden eller i omklædningsrummet, måske tager vi det lige efter træningen. Så er der det rent uformelle samvær - bare at være sammen! Timeantallet kan ikke tælles, og det gælder i det hele taget for det at være fodboldtræner. Jeg ser det ikke som et job, men en livsstil, og her flyder arbejds- og privatliv sammen. Det er sådan, jeg ser min hverdag, og jeg kan ikke sige, hvornår jeg har fri. Hvis man mener fra morgen til aften uden at tænke på fodbold, så har jeg ingen fridage. Det er noget med følelser, begejstring og glæde, og mine dage er altid ind og ud af de to verdener. Trænerhvervet er så omfattende, at man ikke kan skille det ad fra privatlivet. Man kan sige, nu vil jeg ikke tale i telefon, men ellers flyder tiden sammen,” siger europamesteren fra 1992 og slår ud med de enorme hænder, der sandsynligvis er den største træner-klør fem i ligaen.

Gider ikke agentsnak
De frie rammer kunne måske føre til problemer med at definere grænser for, hvornår træneren er tilgængelig, men Horsens’ coach har en fast modus for, hvem der kan komme og gå i hans inderkreds.