Ny forskerordning rammer Superligaen
Superliga-klubberne har i det seneste årti nydt godt af forskerordningen, hvor den danske stat i forsøget på at tiltrække højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft har givet en markant rabat på skatten i de første år i Danmark.
Det har danske fodboldklubber brugt til at hente dygtige spillere som Jesper Grønkjær, Marcus Allbäck og Rade Prica til landet, ligesom mindre kendte spillere med en månedsløn over 60-65.000 kroner (alt efter hvilket år der er tale om) også har nydt godt af ordningen.
Som del af den nye finanslov skærpes krav for danske spillere, der vil hjem til Danmark på forskerordning, så man nu skal have arbejdet uden for Danmark i ti år for at få rabatten på forskerordningen i modsætning til de tre år, der hidtil har været kravet.
Den stramning er Superliga-klubberne langt fra tilfredse med.
- Det er uvisionært - ikke bare for sporten, men for hele erhvervslivet. Danmark står jo i en situation, hvor vi har brug for arbejdskraft, der kan gøre en forskel. Det nytter jo ikke at vi skal til at bruge svenskere og nordmænd i stedet for danskere, der sidder ude i det store udland og gerne vil hjem, siger FC Midtjyllands sportsdirektør Jens Ørgaard til Politiken.
Til gengæld er ordningen nu mere økonomisk attraktiv for dem, der kvalificerer sig til den. Hidtil har man betalt 25 procent i skat de første tre år for derefter at betale 33 procent de sidste to år, man kan være på forskerordningen. Det laves nu om til en fast skatteprocent på 26 gennem alle fem år.