Videodommer fældede Vestergaard: Der går noget af charmen og rytmen
Foto: Getty Images
Bundesliga

Videodommer fældede Vestergaard: Der går noget af charmen og rytmen

En videodommer blev forskellen på Freiburg og Gladbach for en uges tid siden, hvor Jannik Vestergaard ifølge videodommeren begik et straffespark. Det straffespark var tyndt, og den danske landsholdsspiller er i det hele taget i tvivl, om brugen af videodommer er så god en idé.

Hvor sportsgrene som håndbold, basketball og ishockey har pauser og timeouts undervejs, er fodbold et af de få spil, der ikke byder på pauser, når bolden er ude af spil. Men spillet - der altid har været forsigtig med at udvikle sig gennem tiderne - er blevet opdateret gennem årene, og brugen af eksempel spray, så dommeren kan få muren til at stå rigtigt, er blevet indført, og så har flere af de største ligaer i verden også indført målteknologi, så eksempelvis "Hawk-Eye", som man også kender det fra tennis, er med til at bestemme, om bolden har krydset målstregen eller ej.

Og så er der brugen af videodommer.

Men hvor skumspray og målteknologi ikke influerer på flowet i spillet, har videodommerne bevæget spillet over i en anden fase. Nu skal spillerne vente, mens kendelserne ses igennem.

Var der straffe? Offside? Rødt kort? Ja, der er mange muligheder, som en videodommer kan og skal vurdere. Og så er der ikke engang garanti for, at en videodommer får traget den rigtige beslutning.

I sommer så man eksempelvis under Confederations Cup - hvor man brugte videobilleder - hvordan det ikke bare lige var så nemt for dommerne at bruge billederne til at træffe de rigtige kendelser. Og så har vi slet ikke talt om flowet i kampen.

Det kan Jannik Vestergaard forholde sig til, for den danske landsholdsspiller fik lov til at opleve fra nærmeste hold, hvordan brugen af videodommer i den grad påvirker spillet. På godt og ondt.

Danskerens mandskab var på besøg i Freiburg, og ved stillingen 0-0 i første halvleg var den 25-årige forsvarsspiller i en duel med Nils Petersen i Gladbachs felt. Petersen gik til jorden, dommeren vinkede spillet videre, og i mere end et minut løb spillerne rundt i den tro, at faren var drevet over. Men så tog videodommeren fat i kampens dommer, der trak spillet tilbage og pegede på pletten. Straffespark til Freiburg, mål. Gladbach tabte med 0-1.

Jannik Vestergaard forklarer om situationen:

- Det er en situation, hvor man godt kan forsvare at fløjte den, i og med der er en lille kontakt, men jeg må sige, at den videodommer er kommet for at skabe mere klarhed, færre fejl og mere retfærdighed, og det synes jeg bare ikke, videodommeren gør, siger den danske forsvarsspiller til tipsbladet.dk og forklarer, hvordan han i efteråret er kommet i tvivl om brugen af videodommer:

- Jeg er efterhånden lidt træt af, at man på trods af, at man egentlig skal komme fejl, stridigheder og uenigheder til livs, bare skaber nogle nye, og så oven i købet også ødelægger rytmen, for når man har scoret, er man ikke sikker på, at der er mål, og når du har fået straffespark, er du ikke sikker på, der faktisk er straffe, og den her usikkerhed tror jeg også bare, vi spillere kan mærke, og tilskuerne kan mærke.

Den tidligere Werder Bremen- og Hoffenheim-forsvarer fortæller, hvordan han sammen med sit hold tre dage før opgøret mod Freiburg ikke kunne juble længe over et korrekt dømt straffespark til Borussia Mönchengladbach mod Schalke 04. Dommeren havde fløjtet straffesparket, som på de efterfølgende billeder så ud til at være den korrekte beslutning, men ifølge videodommeren var der også begået et frispark til Schalke 04 i opløbet til straffesparket, og så blev det hele altså trukket tilbage. En bitter pille at sluge for Gladbach, der måtte nøjes med et point, og noget, som så stiller spørgsmål ved, hvor meget man skal kigge på. Og hvor langt, man skal kigge tilbage.

- Jeg tror, man er bedre til at acceptere fejl, fordi en dommer ikke kan se alt på banen, og det er bare en præmis, alle er med på. Men når man har 300 kameravinkler og en videodommer, vil man ikke længere acceptere, at der bliver begået fejl, eller at man er uenig, så derfor synes jeg faktisk, at det skaber mere frustration end dommerkendelser, siger Jannik Vestergaard, der forklarer:

- Jeg har grundlæggende ikke været imod ideen, for jeg kan godt se, hvor man vil hen med en videodommer. Man vil have fejl og overseete hændelser til livs. Det har bare ikke fungeret indtil videre.

- Det kan godt være, det skal have mere tid, og både spillere, fans og dommere skal vænne sig til det. Selvfølgelig er man glad, når man bliver tildelt et straffespark, man ikke selv har lagt mærke til, så på den måde er man altid en smule farvet i forhold til dommen, men grundlæggende har det skabt meget frustration og mange spørgsmålstegn.

Den danske landsholdsspiller ligger aktuelt nummer seks i tabellen med Gladbach. De tyske Bundesliga-hold er gået på vinterpause, og Jannik Vestergaard mangler bare en pokalkamp onsdag mod Leverkusen, før han kan tage på en kort juleferie.

I denne sæson er videodommeren på prøve i Bundesligaen - der er ikke meldinger endnu om, hvad der skal ske fremadrettet. Hvad angår Jannik Vestergaard, lyder det til, at der skal ske markante forbedringer, hvis ikke han skal hælde til at gå tilbage til at spille, som man kan huske det fra skolegården. 

- Umiddelbart vil jeg tro, at fejl fra en dommer udligner sig i løbet af en sæson. Nogle gange får du en kendelse, nogle gange bliver du bortdømt. Jeg bilder mig selv ind, at det er sværere at acceptere, når man stadig er uenig i det, eller det stadig kan diskuteres, efter videodommeren har kigget på det, og der har været to minutters pause.

- Jeg er ikke fuldstændig ovebevist, det må jeg indrømme, efter at have mærket det på egen krop. Man ved heller ikke, om man kan juble for alvor, for man ved ikke, om det bliver taget tilbage, og jeg synes, noget af charmen, rytmen og flowet i spillet mistes, siger Jannik Vestergaard.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.