EM

EM-spådom: Tyskland og Holland i finalen

Tipsbladet.dk har spurgt en række af landets fodboldeksperter om deres bud på sommerens EM-slutrunde.

EM er lige om hjørnet. Fredag aften bliver der fløjtet op til åbningskampen mellem Polen og Grækenland, og herefter følger 31 kampe på tre uger, inden en ny Europamester skal kåres.

Men hvem vinder EM? Hvordan går det Danmark? Og hvad kan vi ellers forvente af sommerens store fodbold-begivenhed? Tipsbladet.dk stiller de mest brændende EM-spørgsmål til en række af landets førende fodboldkommentatorer.

Her er svarene fra Jesper Thygesen, ekspertkommentator på TV2 Sport:

Hvordan går det Danmark?

- Ikke særlig godt. Jeg har ikke de store forventninger overhovedet. Vi har for få klassespillere, og jeg tror ikke på, at relationerne mellem spillerne er stærke nok til at opveje det, som de andre kan byde ind med af individuel kvalitet. Vi har et par klassespiller, som vi ikke engang er sikre på rammer deres topniveau, men vi mangler 3-4 stykker mere. Kollektivet kan ikke gøre det alene, for Tyskland og Holland har også et kollektiv, som er ligeså stærkt som vores, og derudover har de bare klassespillere på samtlige positioner. Det vil kræve et mirakel, hvis Danmark skal gå videre.

Hvilket hold bliver EM's positive overraskelse?

- Det kunne godt blive Polen. De har tre bærende spillere fra Dortmund, og de har en klassemålmand i Szczęsny. De har klassespillere, som virkelig har strålet i sæsonen på deres klubhold, og der er ingen, der forventer noget af dem. Men de har spillerne, de er på hjemmebane og så har de fået en rigtig god lodtrækning.   

Hvilket hold bliver EM's negative overraskelse?

- Det bliver England, for de skuffer altid. Jeg kan ikke se nogen grund til, at de kommer til at gøre det bedre end i de tidligere slutrunder. De mangler tempo, og jeg kan ikke se, hvem der skal diktere spillet for dem. De har lidt på kanterne, men op igennem banen har de ikke meget at byde på. De tror selv, at de bliver mestre hver gang, de stiller op, men jeg tror ikke, at de kommer i nærheden af det.

Hvem bliver den store profil ved EM?

- Ronaldo er det største navn ved EM, men ham tror jeg sgu ikke på. Portugal er marginalt bedre end Danmark, men det er ikke et turneringshold, og kollektivet tror jeg ikke på hos Portugal. Jeg tror, turneringens profil kan blive Bastian Schweinsteiger. Han bliver kulturbæren og den, der dikterer Tysklands måde at spille på. Han har været meget skadet og har haft travlt med at blive klar til EM. Så jeg har en forventning om, at vi ser ham i topform, og han har den sult og det potentiale, der skal til for at blive den helt store spiller. 

Hvem bliver topscorer ved EM?

- Det bliver Robin van Persie. Måske Gomez. Det er de to, jeg kigger mest på, fordi jeg tror, at de når hele vejen og dermed spiller flest kampe. Så er spørgsmålet, om holdet fungerer omkring dem, for det er de afhængige af som typer. Men eftersom jeg tror, at begge hold når finalen, så må der jo være noget, der fungerer.

Hvem vinder EM?

- Jamen jeg har jo en idé om, at Tyskland og Holland mødes i finalen. Spanien vil altid være favoritter til at nå en finale, men jeg fornemmer en form for mæthed hos de spanske spillere. De har også spillet sindsygt mange kampe på højt niveau de seneste år og vundet de titler, der kan vindes, og det gælder både på klub- og landsholdsplan. Det sætter bare en grænse for, hvor sulten du kan blive ved med at være. Og hvis man kigger på Champions League, så var Real Madrid og Barcelona jo også kæmpe favoritter til at nå finalen.