Ny doping-kritik af FIFA: Der er ingen undskyldning
Foto: Buda Mendes/Getty Images
VM

Ny doping-kritik af FIFA: Der er ingen undskyldning

FIFA har endnu ikke kontaktet den tidligere russiske anti-doping-chef, der hævder at have beviser på, at russiske fodboldspillere var dopet. Det har flere fremtrædende figurer svært ved at begribe.

Det står efterhånden mere end klart, at russiske atleter dopede sig til vinter-OL på hjemmebane i Sochi med hjælp fra det russiske statsapparat. Men selv om den olympiske komité har udelukket Rusland fra det kommende vinter-OL, har FIFA ikke foretaget sig nok, siger kritikere.

Muligheden er ellers til stede på relativt simpel vis. Grigory Rodchenkov, der er whistleblower og tidligere chef for et anti-doping-laboratorium i Moskva, hævder således at have beviser for, at flere russiske fodboldspillere, blandt andet nogle der var med til VM i 2014, har været dopet.

FIFA har forsøgt at kontakte Rodchenkov en enkelt gang, men indsatsen imponerer langt fra i anti-doping-miljøet. Travis Tygart, der står i spidsen for USA's anti-doping-agentur, kalder det uacceptabelt.

- Det er helt ærligt frustrerende. Rene atleter og offentligheden fortjener at få konsekvenserne af russisk doping i fodbold, hvis nogen, løst straks. Vi er over tre år inde i arbejdet med at håndtere det rod, og der er ingen undskyldning for FIFA for ikke at kontakte kronvidnet endnu, siger Tygart til New York Times.

FIFA har offentliggjort en tidslinje over forbundets efterforskning i russisk doping, som hidtil ikke har kastet nogen resultater af sig. Kritikere mener dog, at forbundet bevidst undlader at gribe ind for ikke at komme i karambolage med sommerens VM-værter.

Grigory Rodchenkovs advokat langer også ud efter FIFA's håndtering af sagen.

- Med al den tid og arbejde, FIFA har lagt i denne defensive tidslinje, kunne de have taget røret og arrangeret et interview med doktor Rodchenkov 10 gange, siger advokaten.

Det er langt fra første gang, at FIFA kritiseres for sit mangelfulde arbejde med at komme doping i fodbold til livs. Så sent som i slutningen af november sagde direktøren for Det Internationale Anti-doping-agentur, Craig Reedie, eksempelvis til Politiken:

- I årevis har FIFA haft fokus på spillernes helbred i stedet for på kampen mod doping. Men med alle de problemer, der kommer op til overfladen i disse år, bør de måske taget det mere alvorligt. 

I samme ombæring refererede Politiken en WADA-statistik, der viste, at der i 2016 eksempelvis blev foretaget 2000 dopingkontroller i Tyskland, mens tallet var under 1000 i hele Afrika.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.