Generelle

Dialogen trives, hvor pladsen er trang

Der er trangt med plads, men det fungerer i praksis: Fem mand deles om et rum, der fungerer som cheftræner Wieghorsts kontor i FC Nordsjælland. Funktionaliteten og den daglige kommunikation er i højsædet, og nipsgenstandene begrænser sig til et par inkognito pokaler og en omdiskuteret Arsenal-plakat. »Personligheden hos menneskene bag er vigtige,« mener chefen, der lytter og lærer med åben dør og i øvrigt efterlyser en kuglepentyv.

»Som cheftræner har jeg ofte brug for informationer fra de andre, så det er nemt at sidde i samme lokale. Det sociale er også bedre, når man kan gasse hinanden lidt. Jeg foretrækker det åbne og tilgængelige, sammenholdt med at man har et lokale, man lige kan trække ind i, hvis man skal tale mere privat eller fokusere.«

Wieghorst kan ikke sætte præcist antal timer på, hvor meget han er i kontoret, men han er der dagligt.

»Hver morgen starter derinde med min stab. Vi mødes halvanden time før træning, hvor vi snakker om dagens program, praktiske informationer og hører om eventuelle skader. Efter træningen mødes vi igen herinde og vender dagens forløb, er der sket nogle særlige ting? Derefter står den på frokost, inden vi returnerer hertil, så timerne bliver bygget op i kontoret. Om eftermiddagen svarer jeg på mails, vi ser noget video på storskærmen, som er koblet til pc’erne, måske tjekker vi en potentiel spiller ud eller følger op på vores egne kampe. Den enkelte træner med særansvar kan også komme med info til mig, ligesom vi kigger på kommende modstandere og lægger planer for de kommende uger,« forklarer Wieghorst.

Klokken har altid passeret to, inden den tidligere landsholdsspiller kan forlade gemakkerne i Farum Park, og oftest bliver den fire, inden viseren står på »fri« - i hvert fald i teorien.

Det hele skal spille
Blandingen af praktiske opgaver og den løbende dialog bekommer ham godt.

»Forløbet før træning ligger ofte fast, men derefter kan der være alt muligt - som interviews, og der er det mest mig, der flyver rundt. Min hovedopgave er at få det hele til at spille, samle trådene og holde trænere og spillere til ilden. Herunder hører en masse underpunkter, som hvordan optimerer vi træningen og kampene? Jeg både uddelegerer opgaverne og sørger for, at alle trækker samme vej.«

Hvordan styrer du balanceakten mellem at skære igennem med beslutninger og samtidig være lyttende og åben?
»Man må stole på sit indre! Mange beslutninger tages hurtigt, og din følelse af det rigtige bestemmer. Så kan man evt. efterrationalisere senere og lære af det. Det handler meget om personlighed og den måde, man nu engang tackler udfordringer på. Menneskene bag, selve min trænerstab, er det vigtigste - herunder hører samtaler med spillerne samt de øvrige i staben, og her trives dialogen fint på vores trange plads,« siger Wieghorst med et smil.

Åbne døre uden privatliv
Morten Wieghorst virker til at have en åben og udadvendt personlighed, men hvordan med døren til hans kontor, er den »lukket eller åben« for omgivelserne?
»Trænerne, spillerne, staben og lederne kan gå ud og ind, som det passer dem. Men folk uden for systemet skal have en aftale (et »som røvhuller fra pressen« fra undertegnede fremkalder en latter). Vi har aldrig interviews på kontoret p. g. a. larmen. Jeg synes generelt godt om kontoret og vores team, det er jo de enkelte mennesker og ikke så meget rammerne, der skaber resultater. Pladsen er jo blevet trang, fordi trænerstaben er vokset,« kommer det fra træneren efterfulgt af et smil, hvorefter han tilføjer:

»Jeg er godt tilfreds med forholdene.«

Privatliv er til gengæld ikke noget, der levnes plads til i bulen med de mange herrer simultant på lidt plads.