Superliga-boss: Konflikt skader os alle
Illustration
Superliga

Superliga-boss: Konflikt skader os alle

Superliga-klubberne er bekymrede over udsigten til en konflikt. OB's sportsdirektør Jesper Hansen håber på en snarlig løsning.

Dansk fodbold kan være på vej mod en konflikt, der kan få vidtrækkende konsekvenser for fremtiden i de danske klubber.

Spillerforeningen og Divisionsforeningen forhandler lige nu om en ny overenskomst, men indtil videre er parterne ikke blevet enige. Der er sat en deadline i morgen torsdag, og bliver parterne ikke enige inden da, kan en konflikt bryde ud den 19. august, hvilket betyder, at medlemmer af Spillerforeningen ikke må arbejde, herunder deltage i træning og kampe for klubberne.

Det betyder først og fremmest, at tre danske klubber kan risikere at skulle stille med reservespækkede mandskaber i de vigtige Champions League og Europa League-kampe, men også Superligaens lavere rangerende klubber er bekymrede over udsigten til konflikten. Tipsbladet.dk har talt med en af dem, OB, hvor sportsdirektør Jesper Hansen følger forhandlingerne og frygter for en mulig konflikt.

- Det er vi ærgerlige over. Det skader fodbolden, og de her kontroversielle sager har ingen vindere. Vi er rigtig ked af, at der ikke er kommet en løsning endnu, og vi håber, at der kan findes en løsning og at alle parter er interesseret i at undgå en konflikt-situation. Det er uomtvisteligt, at der skal en ny overenskomst til, for den gamle er forældet, og erfaringerne fra de sidste ti år viser, at der er mange uafklaretheder, siger Jesper Hansen til tipsbladet.dk.

Som et af medlemmerne af Divisionsforeningen er OB en del af forhandlingerne, og Jesper Hansen mener, at klubberne har strakt sig langt.

- Vi har tilbudt nogle forbedringer på mange parametre, og faktisk mener jeg, at vi har været lidt for large i forhold til nogle af forbedringerne. Men vi har strakt os langt i forhold til en ny overenskomst, siger Jesper Hansen, der har noteret sig, at flere medlemmer af Spillerforeningen ifølge ham ikke er godt nok inde i sagerne.

- Jeg har forståelse for, at spillerne bakker op om deres forening, men jeg mener, at det er vigtigt, at man som spiller sætter sig ind i tingene, inden man udtaler sig om dem og tager stilling. Jeg har set flere spillere, der har sagt nogle ting, som vi let vil kunne modbevise. Jeg mener, at der er er nogen, der har været for hurtigt ude og ikke sat sig ind i tingene. Det er ærgerligt, siger Jesper Hansen.

Et væsentligt stridspunkt
Indtil videre har de konkrete forhandlingspunkter ikke fået meget opmærksomhed. En af de ting som tilsyneladende skiller parterne er at Spillerforeningen kræver del i de kommercielle aftaler i dansk fodbold, der ellers er væsentlige for klubbernes økonomi. Netop dette er et væsentligt stridspunkt i forhandlingerne

- Der er nogle forsikringsting og lønmæssige ting, hvor vi fra klubbernes side har strakt os langt. Et af de punkter, der optager os, er de kommercielle rettigheder. Spillerforeningen vil have en stor andel af disse, men det er altså en af forudsætnignerne for, at vi kan betale de høje lønninger, som vi kan. For at kunne konkurrere internationalt, skal vi kunne tilbyde attraktive lønninger, og her er de kommercielle rettigheder vigtige for os. Hvis vi skal kunne opretholde vores konkurrencedygtighed, skal vi have en økonomi, der gør, at vi kan tiltrække og holde på dygtige spillere, så de ikke fortsætter i alle mulige andre lande og ligaer, siger Jesper Hansen.

Men er det ikke rimeligt, at spillerne får en del af kagen, når de er med til at sælge varen?

- Det får de også i forhold til de kontrakter, de kan opnå. Dagens høje lønninger kan lade sig gøre på grund af de kommercielle rettigheder, og man kan spørge, om det hører til i en overenskomst? Hvis vi skal kunne udvikle dansk fodbold, skal vi også kunne forhandle og samarbejde med forskellige partnere herunder DBU og UEFA , men det vil blive vanskeliggjort, hvis vi skal spørge Spillerforeningen om lov hver gang, siger OB's sportsdirektør, der har været en del af dansk fodbold i en årrække som leder i AC Horsens og siden den fynske klub.

Et drastisk tiltag
Ender det med en konflikt i dansk fodbold, får det store konsekvenser for alle interessenter i Superligaen, vurderer Jesper Hansen.

- Det er en alvorlig situation, og skulle det ende med en strejke i Danmark, går ud over klubberne, spillerne, fansene og rettighedshaverne. Det går ud over os alle sammen. Men når Spillerforeningen ikke vil lade spillerne gå fri til europæiske kampe, er det vanvittigt. Det vil ikke kun få konsekvenser på den korte bane, men i mange år frem, siger Jesper Hansen, der særligt er bekymret på vegne af FC København, FC Midtjylland og AaB, der skal spille europæisk fodbold i næste uge.

- At gå i strejke er et meget drastisk tiltag, og at det kommer til at gå ud over klubbernes kampe i UEFA's turneringer, er meget bekymrende. Det får store konsekvenser – også i forhold til spillerne, der går glip af store oplevelser og interessante kampe til deres CV. Det er selvfølgelig dramatisk, hvis vi kommer til at udsætte en runde i Superligaen, men det er værre i forhold til de europæiske kampe. Det er dumt, og det går ud over koefficientpoint og dansk fodbolds fremtid, siger han.

- Gennem årene er dansk fodbold blevet stærkere og stærkere. Vi har leveret fornuftige resultater og udviklet dygtige spillere, der i en tidlig alder kommer til store klubber i Europa. Hvis vi skal fortsætte med det, skal vi have økonomien til det, tilføjer han.

Derfor håber Jesper Hansen og de øvrige klubledere i Divisionsforeningen, at der findes en løsning på den mulige konflikt.

- Jeg håber rigtig meget, at vi finder en løsning på det hele. I første omgang er det vigtigt, at der kommer en løsning for de klubber, der skal spille UEFA-turneringer, for hvis ikke der gør det, får det konsekvenser mange år frem, og det skader dansk fodbolds troværdighed. Så vi håber, at det bliver løst, siger han.