Generelle

Årets spiller - interview med Martin Laursen

Med sin ukuelige vilje har Aston Villa og Danmarks Martin Laursen kæmpet sig fra det dybeste skadeshelvede til toppen af sin karriere. Aldrig før har han været bedre, siger han, og kulminationen kom mandag, da han blev kåret til Årets Spiller i Danmark. Vi har bedt ham selv og nogle af dem tættest på ham om at redegøre for hans succes i Premier League og på landsholdet.

”Hvis du ikke er 100 procent fokuseret, og hvis du ikke laver din genoptræning ordentligt, så er denne operation ikke noget værd.”

Sådan sagde den i fodboldkredse verdenskendte amerikanske knæspecialist Richard Steadman, da han havde opereret Martin Laursens venstre knæ i september 2005. Store dele af brusken i knæet var væk, og Martin fik besked på, at der kun var 80 procent chance for, at han nogensinde ville være i stand til at spille fodbold igen.

Siden fulgte en massiv genoptræning i ni måneder, hvor Martin forlod Aston Villa og England for i stedet at tage til Bologna, hvor han kunne være alene med sin skade.

I dag er han på toppen af sin karriere, og de mange timers knæbøjninger, massage og behandlinger hos fysioterapeuten er afløst af tæskende tacklinger, himmelhøje hovedstødsdueller og en glæde for fodboldspillet, som Laursen aldrig har oplevet før.

”Jeg var ikke moden som fodboldspiller, og jeg var ikke afklaret. Jeg hvilede ikke i mig selv, som jeg gør nu. Jeg nød ikke, hvor glad man skal være for at være skadesfri, og hvor meget man skal nyde succesen, når man har den. Før i tiden tænkte jeg: jeg skal også gøre det bedre næste gang. Det hjælper ikke noget at spille godt nu, hvis jeg ikke gør det godt næste gang. Så jeg lagde et unødvendigt pres på mig selv.”

”I dag er jeg meget mere rolig og afklaret og afslappet som person. Også som fodboldspiller. Jeg kan nyde succesen samtidig med, at jeg selvfølgelig er seriøs og tænker frem mod næste kamp - men ikke overdrevet. På det punkt er jeg mere moden. Både som spiller og som menneske,” fortæller Martin Laursen om sin holdning til sin sport oven på den knæskade, som holdt ham ude i over to år.

En ekstraordinær vilje
Folk, som er tæt på Martin Laursen, bruger alle på et eller andet tidspunkt i karakteristikken af ham ét ord, når de skal beskrive hans genfødsel fra operationsstuen til fodboldbanen, og grunden til han i dag er nomineret til Årets Spiller i Danmark. Det ord er vilje.

”Det er ekstraordinært, for det er en ensom vej. Den ensomhed, der opstår, når man er skadet i lang tid, kræver en utrolig mental styrke. For man er helt alene i processen, og det er ens egen kamp, og det gør det endnu mere imponerende, at han har kunne arbejde stædigt i så lang tid,” siger assisterende landstræner Peter Bonde, som sagtens kan nikke genkendene til en forandret Martin Laursen.

”Han ved, det kun er på lånt tid, han er der. Det ved alle, men hvis man ikke har været udsat for et eller andet skadesforløb, så tænker man ikke over det. Han er meget mere afbalanceret.”

Landsholdets førstemålmand og Laursens tidligere holdkammerat i Aston Villa, Thomas Sørensen, har både i årene på klubholdet og landsholdet set, at der var noget ekstraordinært ved Laursens indstilling.

”Uanset hvad så skal man have en god vilje for at komme på det niveau. Men han har haft noget ekstra i nogle svære situationer, hvor han har været skadet og skulle kæmpe sig tilbage. Det er absolut ikke alle, der kunne have gjort det, så jeg vil sige ja til, at den [viljen] er ekstra stærk hos ham.”

Efter sidste sæson blev Martin Laursen af Aston Villas fans kåret til Årets Spiller i klubben, mens han blev udtaget til årets hold af Sky Sports, og nu på mandag kan så for første gang i sin karriere blive kåret til Årets Spiller i Danmark. En pris som han ifølge brugerne på tipsbladet.dk er favorit til at vinde.

”Nu da jeg er nomineret, kunne jeg godt tænke mig at vinde efter alle de problemer med mit knæ og andre skader, men det at jeg er blandt fire, der er nomineret, er en succes i sig selv.”