Video : Tipsbladet
Superliga

SønderjyskE-boss: Her er Plateks plan for klubben

Interview: SønderjyskE's bestyrelsesformand, Gynther Kohls, fortæller her, hvad Robert Plateks ejerskab og det mulige samarbejde med Serie A-klubben Spezia og portugisiske Casa Pia kan betyde for Superliga-klubben i Haderslev.

SønderjyskE's fodboldafdeling og ejendommene i koncernen blev i september købt af den amerikanske forretningsmand Robert Platek, der efter et par årtier på Wall Street og i den amerikanske finansverden har engageret sig i europæisk fodbold.

I sidste uge købte Robert Platek så Serie A-klubben Spezia, få dage efter tipsbladet.dk kunne fortælle, at Platek i ubemærkethed også havde foretaget en investering i klubben Casa Pia, der hører hjemme i Lissabon og ligger i midten af Portugals næstbedste række.

Sønderjydernes bestyrelsesformand Gynther Kohls ser store perspektiver i ejerskabet og et samarbejde med de nye søskendeklubber, der ifølge Kohls slet ikke er hverken præsenteret eller udviklet endnu.

Hvordan gik det til, at Robert Platek valgte at investere i SønderjyskE?

- Jeg skal ikke udtale mig i detaljer om, hvordan familien Platek præcist er gået til opgaven. Men de har jo haft et ønske om at komme ind på det europæiske fodboldmarked, og man kan forestille sig, at de har sat både interne kræfter og eksterne konsulenter til at gøre det indledende arbejde, som så munder ud i, at de henvender sig til os. Vi startede en dialog, og endte det i et aftalegrundlag. Hvornår dialogen præcist startede, det husker jeg ikke.

- Der er verden til forskel på SønderjyskE i dag sammenlignet med da vi startede projektet i 2004. Jeg tror, at mange klubber spejler sig i, hvad vi gør og har opnået. Vi har været to gange i Top 6, har vundet sølv og spillet i Europa League-kvalifikationen to gange siden 2015, og vi kan vel godt kalde os selv for en etableret Superliga-klub, når vi nu har spillet i ligaen i 13 sæsoner i træk. Det er nok også medvirkende til, at vi står, hvor vi gør i dag med nye investorer. Platek kommer ind og skaber et godt afsæt til, at vi kan udvikle os endnu mere.

Beskriv hvor den her investering placerer SønderjyskE i Fodbolddanmark.

- Der er 16-18 gode hold i Danmark med fuldtidsprofessionalisme og gode faciliteter. Der er tre-fire hold i toppen af Superligaen, der er selvskrevne til at ligge deroppe, og så kan vi andre groft sagt slås om resten. Vi ligger nok som nummer 9-10 stykker på budget i dag, som I også normalt vurderer os til i Tipsbladet, og der vil vi arbejde på at blive fast Top 8-hold. Vi kommer til at kigge mere opad, men det bliver slet ikke sådan, at vi ikke kigger ned og ikke har nogen risiko for at havne i en bundkamp. Vi skal fortsat vise, at præstationerne ikke kun handler om at betale de højeste lønninger men også om at have en stærk præstationskultur, så man præsterer bedre end ens budget.

Flere kilder har overfor os beskrevet en dansk fodboldbranche, hvor man mange steder ikke rigtig føler, at man kan bede det lokale erhvervsliv om flere penge, og hvor man føler, der skal noget mere til efter flere årtier med professionel fodbold. Kan du genkende det?

- I langt de fleste bestyrelseslokaler i dansk fodbold har man ikke lyst til at drive en fodboldklub, hvor økonomien ikke hænger sammen. Det er hårdt at komme med underskud efter underskud. Men der er fodbold en anderledes branche end de fleste andre, fordi spillerne er ansat på tre-fire år lange kontrakter i stedet for på funktionæraftaler. Vi kan jo ikke som i en produktionsvirksomhed skære til, hvis indtægterne svigter.

Hvad er jeres fornemmelse, kommer der til at ske store forandringer i SønderjyskE i de kommende måneder og år?

- Hvorfor skulle familien Platek investere i en succes og så vende alt på hovedet? Det er slet ikke planen. Robert Platek vil lægge på og have skibet til at sejle lidt hurtigere. Og med ham som del af projektet skal vi også stå i en position, hvor vi ikke er tvunget til at søge i havn og skære til, fordi vi er tyndt kapitaliseret.

Hvad kommer Robert Plateks køb af Spezia til at betyde for jer?

- Det hele er nyt for os. Nu ejer de som moderselskab tre fodboldklubber, hvor der er kæmpe forskel på Spezia og os. De er en virkelig stor storebror som Serie A-hold, hvor indtægterne og budgetterne bare er så meget større som for os i Superligaen. Nu skal moderselskabet se på, hvordan vi bedst udnytter hinanden i forhold til vores viden, kompetencer og ressourcer. Jeg ser det her som noget, der skal komme alle niveauer i SønderjyskE til gavn. Det er sportsligt, det er sponsorer, hele vejen rundt glæder jeg mig til at se, hvad der sker nu.

- For mig er det betegnende for det samarbejde, der er ved at udvikle sig, at Platek i Spezia også går ind i en klub, der har bygget et flot projekt op over mange år og er gået fra fjerdebedste til bedste række. En klub, der også har en stærk lokal forankring og dybe rødder. De slog AC Milan i sidste weekend, selvom Milan vel har et budget, der er mindst ti gange større end Spezias. Så det er nogle klubber, der kan noget og har nogle stærke værdier, der bliver del af det her samarbejde.

Det er vel ret oplagt, at man skal til at dele scouting, data, viden om træning og måske også spillere? Det er jo den fremherskende model, man ser i lignende klubsamarbejder.

- Det er da naturligt at tænke over, hvordan FC Midtjylland og Brentford har fået noget ud af hinanden. Jeg siger ikke, at vi bare kommer til at kopiere dem, man skal aldrig bare indføre noget, fordi andre har gjort det. Det her kommer til at handle om kultur og om mennesker, og om at få mennesker til at præstere, uden at de nødvendigvis skal rekrutteres til de højeste lønninger. Det her er et projekt, som familien Platek investerer langsigtet i, og som skal etablere SønderjyskE endnu mere som Superliga-klub. Og det kommer til at ske med de samme værdier og den vilje til at hjælpe hinanden, der har kendetegnet SønderjyskE i mange år.

Men der ligger ikke noget fast nu om, hvordan samarbejdet skal foregå?

- I de første 100 dage er det jo meget normalt, at man ser tingene an. De formelle strukturer er jo nemme at forstå, men de uformelle beslutningsveje og styrker skal man se an i et stykke tid, før man for alvor forstår dem. Familien Platek har ejet os siden september, og nu begynder de at kunne se os i øjenhøjde ud fra en forståelse af, hvordan klubben fungerer. Jeg ved godt, at man også skal finde svagheder i en SWOT-analyse, men jeg kan helt ærligt kun se styrker i det her samarbejde.