Video : Tipsbladet
EM

Sportsfysiolog med hed anbefaling til Hjulmand

Det bliver bogstavelig talt hedt, når Danmark og Tjekkiet lørdag tørner sammen i Baku i EM-kvartfinalen.

Hvis de danske landsholdsspillere i fodbold de kommende dage løber rundt med regnfrakker eller unaturligt meget tøj på til træningen i Helsingør, så er de ikke blevet skøre i hovedet af hedeslag eller lejrkuller.

Det kan bare være en del af optakten til lørdagens EM-kvartfinale mod Tjekkiet i Baku, Aserbajdsjan.

Vejrforholdene i Baku kommer nemlig med al sandsynlighed til at spille en rolle for kampen, som begynder klokken 18 dansk tid, klokken 20 Baku-tid.

Det siger Peter Møller Christensen, der sportsfysiolog hos Team Danmark, og som er med til at forberede Danmarks kommende OL-atleter til varmen og vejrforholdene ved legene i Tokyo.

- Det ser ud til, at der vil være en temperatur omkring 30 grader i forbindelse med kampen i Baku, og der er også den lille detalje, at der vil være relativ høj fugtighed på omkring 50-60 procent. Den må vi ikke glemme, siger han.

Kombinationen af varmen og høj fugtighed vil ifølge Peter Møller Christensen betyde, at spillerne må sætte tempoet ned, fordi kroppen får sværere ved at komme af med varmen.

- Jeg vil være overrasket over, hvis vi ikke ser en påvirkning af den måde, som holdene vil spille på.

- Men det kommer an på forberedelsen. For har man forberedt sig hjemmefra ved at varmestresse, vil du typisk kunne se, at man præsterer bedre i varmen. Og det kan sagtens blive en faktor, siger han.

Og det er her, at regnfrakkerne kommer i spil. Hvis man altså vil gå den vej.

- Når den almindelige træning er overstået, kunne man løbe rundt med en regnfrakke på ved eventuel afjog eller ved intense formelle løb til slut i træning.

- Man kunne også gøre træningen ekstra varm, ved at man bevidst tog ekstra tøj på, men det kan påvirke træningskvaliteten.

- Derfor er det, vi kalder for passivt varmestress, hvor man enten går i sauna eller karbad efter træningen, også oplagt, siger Peter Møller Christensen.

Det vigtigste er ifølge Peter Møller Christensen, at man i forvejen tilpasser kroppen på de forhold, der kommer.

Analyser fra fodbold-VM i Brasilien i 2014 har ifølge Peter Møller Christensen vist, at høj varme og fugtighed har betydning på præstationen.

- De såkaldte varme kampe (16 ud af 64) var karakteriseret ved, at der var mindre højintenst arbejde end ved mere normale forhold. Spillerne løb total set den samme distance, men en mindre distance ved høj intensitet.

- Udholdenhed påvirkes typisk negativt i varme og fugtige forhold, og i fodbold betyder det, at der ofte kommer mindre højintenst arbejde, siger han.

/ritzau/