Video : Tipsbladet
Superliga

6 af 14 Superliga-profiler har oplevet homofobi: Klubberne skal få styr på det

En spiller fra halvdelen af Superliga-holdene har oplevet homofobi på danske fodboldstadioner, viser en rundspørge fra tipsbladet.dk. Der er dog ingen af dem, der har indberettet det.

Viktor Fischer hørte det mod OB, William Kvist hørte det mod OB, og siden har hele fodbold-Danmark hørt Brøndbys fans homofobiske sange. Men er der tale om to isolerede hændelser, eller skal Superligaens spillere finde sig i den slags tilråb oftere, end det når medierne?

Tipsbladet.dk har foretaget en rundspørge i klubberne, og den viser, at 6 af spillerne er stødt på homofobi på danske fodboldstadioner. Vi har ikke kunnet få bekræftet, hvorvidt nogen Brøndby-spillere hørte deres egne fans i mandags (eller har hørt den slags tidligere), men hvis svaret er ja, har spillere fra halvdelen er Superligaens hold stødt på homofobi.

En af dem er Jeppe Højbjerg, der i begyndelsen af foråret selv var genstand for OB-fans' tilråb under en straffesparkskonkurrence i Sydbank Pokalen, da de sang "Jeppe Højbjerg er homo" på beatet fra Seven Nation Army med The White Stripes.

Noget lignende sker somme tider, men hvis målet er at hyle ham ud af den, er det spildte kræfter, siger han.

- Hvis man sparker målspark, kan man godt høre, de råber: "Jeppe Højbjerg er homo", men jeg går ikke så meget op i, hvad folk råber. Jeg tror bare, det er en del af fodbold, at fans vil forsøge at være irriterende. Det er måske ikke så sjovt, hvis man er det, hvis folk råber homo, men jeg kan også godt skelne, hvor begavede de folk er.

Han har ikke selv sagt det videre til sin klub eller forsøgt at få den til at indberette det, fordi han ikke har følt sig stødt af det, men han roser Viktor Fischer for at tage et opgør med tilråbene.

- Folk har lov til at have den seksualitet, de vil, så på den måde kan jeg godt forstå, at Fischer reagerer. Det er en dårlig og pinlig måde at forsøge at ramme andre mennesker på. Det skal klubberne og for eksempel OB forsøge at få styr på, siger Højbjerg.

Målmænd hører mere
Vi ved nu, at der var tilråb i både OB - FC København og FC Nordsjælland - Brøndby IF i den forgangne runde. Men begge de to hjemmeholds anførere, Janus Drachmann og Victor Nelsson siger, at de ikke har hørt homofobi i løbet af det seneste år. Forklaringen er måske enkel nok.

Spillerne er professionelle atleter, der skal toppræstere i 90 minutter én gang i ugen. Derfor er fokus på spillet maksimalt. Som Randers-anfører Erik Marxen siger:

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt det ikke bliver råbt, eller om jeg bare ikke lægger mærke til det. Det, tror jeg også, er en del af forklaringen. Og så er der måske nogle spillere og klubber, som bliver udsat for nogle mere barske tilråb end i de kampe, jeg spiller i.

Den sidste pointe fremfører Kristoffer Pallesen fra AaB også:

- Jeg tror, at det typisk er de højt profilerede spillere, der prøver det. Det er nok sjældent en højre back, der oplever det.

Vendsyssel FF's Nicolai Flø har også hørt homofobiske tilråb fra tribunerne, og han tror, at det ikke er tilfældigt, at begge målmænd i tipsbladet.dk's rundspørge svarer ja. De er dels tættere på de mest højlydte fans, dels har de længere perioder af kampene, hvor de ikke er i aktion og dermed bedre kan lægge mærke til lydtapetet.

- Man har perioder, hvor man måske er i sin egen verden. Det kan være på grund af spilstop, og så står man så tæt på tribunen bagved, at man lægger mærke til, hvad de siger der. Pulsen kører nok heller ikke så højt hele kampen igennem for os (målmænd, red.), så vi har bedre tid til at stå og evaluere lidt, siger han.

Læs, hvad de enkelte spillere har svaret, herunder

Sådan gjorde vi:

Tipsbladet.dk forsøgte at komme i kontakt med én spiller fra hver af de 14 klubber i Superligaen. Det vigtigste kriterium var, at det skulle være en dansker, så vedkommende kunne forstå det, der er blevet råbt ad dem.

Vi spurgte: Har du oplevet homofobi, for eksempel på stadion eller via beskeder på sociale medier, inden for det seneste år? Var svaret ja, fulgte vi op med: Er det din oplevelse, at det sker oftere, sjældnere eller ingen af delene i forhold til tidligere år?

Til sidst spurgte vi: Har du gjort klubben opmærksom på det eller selv indberettet det?

Kun FC København og Brøndby IF-spillere er det ikke lykkedes at få svar fra. Vi har alligevel talt FCK med i kategorien af hold, der er stødt til homofobi, da både Viktor Fischer og William Kvist har fortalt, at de hørte det i OB-kampen i søndags.

Vi har ikke talt Brøndby med, da vi ikke har kunnet få bekræftet, hvorvidt nogen af dem hørte fansenes sang mod Fischer i mandags.

De øvrige har til det første spørgsmål svaret som følger:



Klub Spiller Ja/nej
AC Horsens Michael Lumb Ja
AGF Jens Stage Nej
Esbjerg fB Jeppe Højbjerg Ja
FC Midtjylland Jakob Poulsen Nej
FC Nordsjælland  Victor Nelsson Nej
Hobro IK
Jonas Brix-Damborg 
Nej
OB
Janus Drachmann
Nej
Randers FC Erik Marxen Ja, men over et år siden
SønderjyskE Marc Pedersen Nej
Vejle B Jacob Schoop Nej
Vendsyssel FF Nicolai Flø Ja
AaB
Kristoffer Pallesen
Ja