EM

Højdramatisk EM-åbner endte uafgjort

To mål, to røde kort og et brændt straffe var bare noget af det, åbningskampen ved EM mellem Polen og Grækenland havde at byde på.

Hvis åbningskampen mellem Polen og Grækenland i gruppe A var et hint om, hvad det er for et EM, vi har i vente, er der kun en ting at sige: Det bliver en dramatisk slutrunde!

Dramatisk var i hvert fald premierekampen, der havde det hele. Mål, røde kort, et brændt straffe, et annulleret mål, dramatik - det hele simpelthen. Måske lige med undtagelse af flot fodbold. Til sidst stod der 1-1 på måltavlen på National Stadium Warsaw.

Polen er kommet med til EM i kraft af deres status som værtsnation, og truppen rummer ikke ret mange navne, man umiddelbart forbinder med et EM. Et enkelt er der dog - Dortmund-topscorer Robert Lewandowski. Og hvorfor han er blevet udskreget som værtsnationens helt store frelser, satte han en tyk streg under efter 17 minutter. Her bragte han nemlig polakkerne foran.

Hjemmeholdet fik spillet grækerne tynde i højre side, og til sidst blev bolden slået ind i feltet, hvor Robert Lewandowski ganske ugenert kunne løbe bolden i møde og pande den stensikkert i nettet.

Dermed kunne hjemmepublikummet for alvor tillade sig at drømme om en sejr i åbningskampen, og disse drømme blev endnu mere realistiske kort før pausen, hvor Grækenland blev reduceret til ti mand, da Sokratis Papastathopoulos fik sit andet gule kort.

Men med ryggen mod muren rejste grækerne sig fornemt, og tilmed foretog landstræneren lidt af en genistreg - han sendte nemlig Dimitrios Salpingidis på banen fra 2. halvlegs start, og han havde en helt afgørende fod med i grækernes comeback.

Seks minutter før pausen udlignede angriberen nemlig til 1-1, da han efter et par tilfældigheder kunne sende bolden ind i et tomt net. Den polske keeper, Arsenals Wojciech Szczesny, så ikke alt for godt ud i den situation, og det gjorde han så sandelig heller ikke med 20 minutter tilbage af kampen.

Her valgte han nemlig at trække i nødbremsen over for en helt fri Dimitrios Salpingidis, og det kostede Szczesny et helt korrekt rødt kort, ligesom Grækenland blev tilkendt et straffespark. Dette skulle anfører Georgios Karagounis tage sig af, men den polske reservekeeper Przemysław Tytoń, der altså kun lige var kommet på banen, reddede for polakkerne.

I den resterende del af kampen var ingen af holdene for alvor tæt på at stjæle de tre point. Grækenland havde godt nok bolden i nettet, men det mål blev korrekt annulleret for offside.

Og dermed sluttede det altså 1-1 i en fantastisk EM-åbner.