Video : Tipsbladet
VM

Dagens VM-profil: - De har ikke forstand på fodbold

På hver kampdag under VM bringer tipsbladet.dk et portræt af en af aktørerne ved slutrunden.

VM-slutrunden er ikke bare et møde med 32 nationer. Det er også et møde med nogle af de 736 spillere, der er udtaget til slutrunden for deres land.
På hver kampdag under VM vil tipsbladet.dk bringe et portræt af en af aktørerne, der enten spiller en særlig rolle ved VM eller har en særlig historie.

Dagens VM-profil er: Adnan Januzaj, Belgien

Det med at skifte manager kan være svært for mange spillere, da en ny spille- og ledelsesstil pludselig kan ændre hverdagen. Det oplevede en ung Adnan Januzaj i sin tid i Manchester United.

Han kom til klubben som bare 16-årig tilbage i 2011, hvor han blev en del af klubbens talentprogram. I sæsonen 2013/14 kom gennembruddet under daværende manager David Moyes, der gav det unge talent masser af støtte og spilletid. Talentet var stort og præstationerne så gode, at Adnan Januzaj blev kåret til "BBC Young Sports Personality of the Year" i december 2013.

Men Manchester United fyrede David Moyes i foråret 2014, og da Luis van Gaal blev sat til at overtage, begyndte nedturen for det belgiske stortalent også.

- Jeg fik aldrig chancen. Han (Van Gaal, red) gav mig ikke de nødvendige signaler i forhold til mit spil. Jeg var stadig bare en ung spiller. 

- Når man er en ung spiller, er det nødvendigt med tillid fra manageren. Det skete tydeligvis ikke under Van Gaal, så det blev en meget svær tid for mig. Inden da havde Davids Moyes vist mig tillid fra dag et, har Adnan Januzaj fortalt.

I sæsonen 2015/16 blev Adnan Januzaj sendt til Borussia Dortmund, hvor det kun blev til ganske få kampe, hvilket ikke hjalp på selvtilliden, og livet som lejesvend fortsat i sæsonen 2016/17, hvor Sunderland med David Moyes i spidsen ventede. Selv om belgieren var tilbage under Moyes vinger og da også fik godt med kampe, blev præstationerne aldrig helt på højde med gennembruds-sæsonen i Manchester, hvilket fik tvivlerne til at stille sig i kø omkring talentets muligheder for at præstere kontinuerligt.

- Jeg er ligeglad - det er folk, der ikke har forstand på fodbold. Der er kun en vej at gå - og det er at lukke munden på de mennesker. Når det sker, kommer de til at se dumme ud. Til gengæld vil jeg have det fremragende, da de har talt skidt om mig.

- Jeg ser det som en udfordring. De kan sige, hvad de vil - jeg ved, at det ikke passer. 

I sommeren 2017 blev offensiven solgt til Real Sociedad - et skifte, der har bragt ham tilbage på ret køl med masser af gode præstationer, der også endte med at gøre ham til en del af Belgiens VM-trup. 

I Rusland er det indtil videre kun blevet til en enkelt kamp, men her markerede han sig også på fornemmeste vis, da han i gruppekampen mod England endte som matchvinder med et ganske fremragende mål. 

Et mål der trods den begrænseede spilletid ved slutrunden fortsat kan være med til at lukke munden på endnu flere af kritikerne.