Generelle

Pengemænd holder islandske klubber igang

Den bedste række på sagaøen har hjemkomne stjernenavne som profiler, mens de unge islandske talenter hurtigt forsvinder til udlandet. En række danskere er med i Landsbankaleildin, men uden at den status som tidligere topscorer Allan Borgvardt havde gennem to sæsoner

Islandske forretningsfolk synes igang med at erobre Danmark, men i en snæver fodboldmæssig sammenhæng synes der ikke at tegne sig den store danske risiko.

Måske lidt for Randers FC i torsdagens UEFA Cup-retur mod IA Akranes, men mindre for Brøndby mod Valur, og da slet ikke for Morten Olsens landshold, der gæster sagaøen til september i den første EM-kvalifikationskamp.

"De får bank, islændingene altså," lyder det således uden tøven fra Valur Reykjaviks danske spiller Jakob Spangsberg, der på ingen måde har tro på, at den nyansatte landstræner Eyolfur Sverrisson kan mønstre et mandskab, der kan byde danskerne trods.

Det tror og håber en anden af danskerne i islandsk fodbold, tidligere Brøndby- og Horsensspiller Hans Mathiesen, heller ikke, men han sender dog en lille advarsel:

"Hjemme skal man aldrig helt afskrive Island, og de har en af verdens bedste spillere i Eidur Gudjohnsen, men taber Danmark den kamp kommer jeg ikke ud af min lejlighed i en uge," siger Hans Mathiesen, der med Fram Reykjavik er på vej tilbage i den bedste islandske række Landsbankaleildin.

Jakob Spangsberg og Hans Mathiesen er to ud af et lille dusin danske spillere med adresse i islandsk fodbold. Senest ankomne er forsvareren Kofi Dakinah, som netop har skrevet kontrakt med Grindavik og dermed forlader Ølstykke, som ellers havde håbet at kunne trække på den tidligere FCK- og Herfølge-spiller i 1. division.

A propos islandske forretningsmænd så har de også deres indflydelse på Sagaøens fodbold.

"Flere af klubberne kører med pengemænd bag, mens tv-aftaler og spillersalg ikke når et niveau, der rigtigt kaster noget af sig. Men så længe pengemændene har penge så går det ganske godt. Lønniveauet er fint nok også for udlændinge bare man spiller, da mange kontrakter er præstationsbetingede, men det er nu ikke sådan at man bliver stenrig af at spille heroppe," fortæller Hans Mathiesen.

De unge ryger tidligt afsted

Mathiesens Fram Reykjavik er på vej tilbage i den bedste række efter en uventet nedrykning i fjor. Man har vundet ni ud af 11 kampe og er ni point foran rækkens nummer to.

"Vi burde aldrig være rykket ned, og faktisk har vi et bedre hold end sidste år," siger Hans Mathiesen der selv var uheldig at få en knæskade i årets anden kamp og først nu er ved at være tilbage således at han forventer en del spilletid i sæsonens sidste syv kampe.

Niveauet i Landsbankadeildin, som den bedste islandske række med 10 hold altså hedder, vurderes til at svare nogenlunde til den danske 1. division.

"Jeg har diskuteret det med mange danskere og kan ikke rigtigt selv finde ud af det, men det ligger nok deromkring," siger Hans Mathiesen.

Hverken han eller Jakob Spangsberg kan ikke lige få øje på spillere i den islandske liga, der kan slå igennem i fremtiden og gøre tidens største islandske fodboldnavn Eidur Gudjohnsen følgeskab i storklubber som Chelsea og FC Barcelona.

"De bedste unge spillere bliver solgt til udlandet Norge, Sverige eller Holland meget tidligt. I stedet er det tidligere stjerner som kommer hjem og hæver niveauet i ligaen," siger Hans Mathiesen.

Blandt de unge nævner han venstre back'en Gunnar Thor Gunnarsson, som han selv har spillet med i Fram, men som nu gør sig som fast mand hos Hammarby i Allsvenskan. Gunnarsson var på et tidspunkt i Brøndbys søgelys.

Et andet islandsk fremtidshåb kunne være den blot 16-årige Viktor Unnar Illugason, der i maj debuterede for Breidablik og med en scoring i 90. minut blev den hidtil yngste målscorer i den bedste række. Illugason har været på ophold i engelske Ipswich og indgår på det islandske U/17-landshold, der skal spille internordisk turnering på Færøerne i næste uge mod bl.a. Danmark.

Valur har netop mistet angriberen Gardar Gunnlaugsson til IFK Norrköping og den næste på vej væk kan være Ari Skulason, som viste fine takter på Brøndby stadion og som har været til prøvetræning hos IFK Göteborg.

Borgvardt den store kanon

Tidens absolut dominerende klub i Island er FH fra Hafnarfjördur, der har vundet mesterskabet de to seneste sæsoner og er på vej mod et hattrick med et forspring på ni point til nummer to.

FH er netop gået videre til anden runde i Champions League på bekostning af TVMK fra Tallinn og møder nu Legia Warszawa. En absolut nøglespiller i forsvaret hos FH er 34-årige Tommy Nielsen, som dog har været noget skadet og bl.a. ikke var med da FH for nylig fik sæsonens første nederlag med 1-2 mod Brøndbys UEFA Cup-modstander Valur. En kamp hvor FH havde Champions League-kvalifikationskampene i tankerne, mens Valur skulle revanchere sig for nederlaget i Brøndby.

Udover Tommy Nielsen råder FH over Allan Dyring og Peter Matzen, som dog ikke har gjort sig bemærket på samme måde som den tidligere Næstved-, Århus Fremad- og AGF-spiller. Matzen har været skadet hele sæsonen, mens Allan Dyring ikke har kunne leve op til forventninger som afløser for Allan Borgvardt.

Borgvardt, der i vinter skiftede til norske Bryne, er de to seneste sæsoner kårets som årets spiller i Island og har ligeledes været ligaens topscorer.

"Borgvardt var den helt store kanon heroppe," siger Jakob Spangsberg om angriberen, der spillede på unglandshold med folk som Peter Løvenkrands og Martin Albrechtsen, men ikke formåede for alvor at slå igennem for AGF i superligaen.

Lige nu er bedste danske målscorer i Landsbankadeildin er den tidligere AaB'er Christian Christiansen med fem mål for Fylkir, der også har Peter Gravesen på holdet og indtager andenpladsen i ligaen.

FH og Fylkir følges af Valur og Keflavik skønt sidstnævnte klub sidste år mistede sin målscorer Hördur Sveinsson til Silkeborg.